Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Hypotheekcrisis raakt Nederlandse banken

AMSTERDAM - De belangrijkste Nederlandse banken en verzekeraars hebben over 2007 bijna 7,5 miljard euro afgeboekt. Het grootste deel van dit bedrag betreft riskante beleggingen op subprime-markt, de onderkant van de hypotheekmarkt in de Verenigde Staten. 

De Nederlandse financials hebben het leeuwendeel van de miljarden afgeboekt op hun balans. Dat betekent dat de producten op papier minder waard zijn geworden, maar dat de ondernemingen feitelijk hun verlies er (nog) niet op nemen. Ze gaan ervan uit dat de beleggingen ook weer in waarde kunnen stijgen.

Inleg
Alleen de beleggingen waarvan de banken en verzekeraars nu al kunnen inschatten dat ze naar hun inleg kunnen fluiten, zijn daadwerkelijk ten laste van de nettowinst gekomen. Zo bezien had Rabobank in 2007 een financiële strop van 568 miljoen euro, ING van 194 miljoen euro en Aegon van 17 miljoen euro.

Terwijl Rabobank 1,4 miljard euro, ING 945 miljoen euro en Aegon 0,5 miljard euro in totaal afboekten, boekte het inmiddels overgenomen ABN Amro zelfs 1,5 miljard af.

Riskant
Het Belgisch-Nederlandse Fortis informeerde de markt vrijdag als laatste over de stand van zaken rondom de riskante beleggingen. Het concern bleek het hardst getroffen van allemaal. In totaal werd 3 miljard aan waarde afgeboekt, waarvan de helft via de winst- en verliesrekening.

Relatief gezien heeft het Nederlandse bankwezen weinig averij opgelopen. Zwitserse banken zoals UBS en Credit Suisse en Amerikaanse zakenbanken hebben al vele tientallen miljarden verlies genomen. In Groot-Brittanië moest de regering Northern Rock zelfs van de ondergang redden nadat mensen massaal hun spaargeld weg wilden halen bij de bank.

Eng
"Tot op heden kun je zeggen dat het is meegevallen met de Nederlandse financials", aldus analist Cor Sluis van Rabo Securities. Dat komt volgens hem omdat Nederlandse financiële concerns in vergelijking met hun buitenlandse collega's terughoudend zijn met het beleggen in gecompliceerde producten, zoals de zogenoemde Collateralized Debt Obligations (CDO's) en Residential Mortgage-Backed Security (RMBS). "Daar zit de echte pijn. Vooral subprime-CDO's zijn enge dingen."


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 08-03-2008. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.