Hoe mogen we je helpen?

Een lagere hypotheek door een leasecontract

Begin niet aan private lease als je binnen een paar jaren een huis wilt kopen. Waarom is dat onverstandig?

Private lease heeft voordelen ten opzichte van het kopen van een auto, maar met plannen voor het kopen van een huis is het niet verstandig.

Ook vorig jaar is het aantal particulier geleasede auto’s weer gestegen. Eind vorig jaar reden er al zo’n 239.000 private lease auto’s rond in Nederland. Voor een vast bedrag van 250 tot 500 euro in de maand kun je een kleine of een middenklasse auto leasen. Deze maandlasten zijn inclusief de afschrijving, het onderhoud, de belasting en de verzekering. Kiezen voor private lease kan aantrekkelijk zijn, maar niet als je plannen hebt voor het kopen van een huis. Ook met verbouwingsplannen waar je een tweede hypotheek voor afsluit, kun je waarschijnlijk beter niet leasen.

Het leasebedrag wordt deels geregistreerd bij het BKR

Een deel van het leasebedrag kun je zien als een lening. Sinds 1 april 2022 wordt er meer rekening gehouden met een private leasecontract bij het aanvragen van een hypotheek. Hypotheekverstrekkers zijn nu wettelijk verplicht om de werkelijke maandlasten van het private leasecontract in overweging te nemen. Voorheen werd alleen het financiële deel van het leasecontract, namelijk de afschrijvingskosten en de rente, meegenomen (goed voor 65%). Het serviceniveau, inclusief belastingen, onderhoud, reparaties en verzekeringen, werd niet meegenomen (35%). Nu dus wel, en dat heeft gevolgen voor de leencapaciteit.

Is het effect van private lease op de maximale hypotheek wel bekend?

Stel, voor de private-leaseauto betaal je 36 maanden lang 250 euro per maand. Dit heeft invloed op je leencapaciteit voor een hypotheek, aangezien je bij een fictief inkomen van 45.000 euro op dit moment tot wel 52.000 euro minder kunt lenen voor een hypotheek (137.000 in plaats van 189.000 euro). 

Geldt niet alleen voor private lease

Een telefooncontract met daaraan gekoppeld een dure telefoon heeft hetzelfde effect. Ook het afsluiten van een persoonlijke lening of een doorlopend krediet heeft een vergelijkbaar effect. Je kunt er minder hypotheek door krijgen. Zelfs het rood kunnen staan op een betaalrekening zorgt voor een lager maximaal hypotheekbedrag.

Kun je een leasecontract afkopen?

Ja, dat kan! Houd er wel rekening mee dat het leasebedrijf er financieel geen nadeel van wil ondervinden dat jij van het contract af wilt. In het contract staat wat de gevolgen zijn van het ontbinden van een leasecontract. Bij het eerder ontbinden betaal je bijvoorbeeld een paar termijnen als afkoopsom. Andere leasebedrijven rekenen bijvoorbeeld 40 procent van de resterende leasetermijnen. In de voorwaarden kun je lezen wat de financiële gevolgen zijn van het eerder ontbinden van het contract.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 11-04-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie