Hoe mogen we je helpen?

Waar let je op als startende ondernemer?

Starten als ondernemer vergt de nodige voorbereidingen. De Kamer van Koophandel kan jou verder helpen.

Het inschrijven bij de KvK is een van de eerste stappen naar het ondernemerschap, maar er is meer. Wat moet je echt niet vergeten?

Je kunt snel een afspraak regelen bij de Kamer van Koophandel (KvK). Maar daar gaat nog een traject aan vooraf. Zorg eerst voor een goed doordacht plan en regel ook al het nodige voordat je deze stap zet. Een goede voorbereiding kan bepaalde problemen uitsluiten.

Wat zijn de plannen?

Een succesvolle onderneming start met een goed doordacht en fantastisch plan, maar dat is nog niet voldoende. Waarschijnlijk heb je een startkapitaal nodig. Als je het zelf kunt financieren heb je één hindernis al genomen. Voor het krijgen van een financiering heb je een ondernemingsplan nodig. Ook als je niets hoeft te lenen is een ondernemingsplan aan te bevelen. Hierin werk je uit wat je doelstellingen zijn en hoe je van plan bent om deze te gaan realiseren. Is er überhaupt vraag naar jouw product of dienst? Een stukje marktonderzoek is dus onmisbaar. Wat onderscheidt jou van jouw concurrenten en waarom komen klanten naar jou? Online kun je handige tools vinden die je goed kunt gebruiken.

Ga in gesprek met andere ondernemers

Je wilt niet de verkeerde kant op rennen. Dat kun je voorkomen door in gesprek te gaan met andere ondernemers. Leer van wat ze zeggen en waar zij tegenaan gelopen zijn. Boeken lezen over het ondernemerschap kan ook verhelderend werken. Verdiep je vooral ook in de branche waarin je gaat werken. Ook als je als werknemer al in dezelfde branche hebt gewerkt. Ondernemen is namelijk een volledig andere tak van sport.

Heb je alles voor jezelf op een rijtje? Ga in gesprek met de KvK

Om je onderneming op te starten moet je zorgen voor een inschrijving bij de KvK. Vergeet niet dat je ook bij ze aan kunt kloppen voor ondersteuning. Advies verstrekken is namelijk ook een belangrijke taak van de KvK. Na de inschrijving begint het echte werk.

Fiscale en boekhoudkundige wetenswaardigheden

Bij ondernemen horen ook het administreren, de btw-aangifte en de fiscale vereisten waar je mee te maken krijgt. Je kunt niet alles weten, dus dit soort werkzaamheden kun je uitbesteden aan een boekhouder. Je kunt profiteren van de ondernemersaftrek als je minimaal 1.225 uren voor je onderneming werkt. Houd de uren goed bij, want het moeten aantoonbare uren zijn. Let op! Als je in de loop van het jaar begint, geldt nog steeds de eis dat je 1.225 uren geïnvesteerd moet hebben. Direct in januari beginnen is dus aantrekkelijk.

Vergeet het verzekeren niet

Het verzekeren van jezelf en je onderneming wordt vaak als een sluitpost gezien. Dit is onterecht, want op het moment dat je als ondernemer begint moet je ook al goed verzekerd zijn. Het gaat bijvoorbeeld om een verzekering voor jouw zakelijke bezittingen, maar vergeet ook de aansprakelijkheidsverzekering niet. Besef je tevens goed dat je bij arbeidsongeschiktheid niet terug kunt vallen op de WIA. Ook voor pensioenopbouw ben je in de meeste gevallen op jezelf aangewezen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 16-02-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie