Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

CPB bang voor nieuw WAO-drama

Nu steeds meer mensen van jongs af aan, wegens een beperking, afhankelijk zijn van een Wajong-uitkering, vreest het CPB (Centraal Plan Bureau) een herhaling van het WAO-drama uit de periode '70 en '80, toen het aantal WAO-ers in korte tijd steeg van 200.000 tot 700.000. Veelal als gevolg van niet-lichamelijke klachten. 

Inhoud van de Wajongregeling
De Wajong is een inkomensvoorziening voor personen die op hun 17e verjaardag ten minste 25% arbeidsongeschikt waren, of die dat daarna tijdens hun studie zijn geworden, maar in elk geval vóór hun 30ste. De Wajong-uitkering ontvangt men op zijn vroegst vanaf 18 jaar en duurt in principe tot iemand 65 jaar wordt. De uitkering bedraagt voor een volledig arbeidsongeschikte Wajong'er 75% van het wettelijk minimumloon. Jonggehandicapten worden als volledig arbeidsongeschikt aangemerkt op het moment dat zij niet in staat zijn om het minimumloon te verwerven met gangbare arbeid.

Instroom
De instroom in de Wajong was in 2006 bijna 14 000 personen. In totaal waren er in dat jaar 155 000 Wajong'ers. Hiervan is 98% volledig arbeidsongeschikt verklaard. In totaal werkt 26% van de Wajong'ers, waarvan circa tweederde via de Wsw.

Verontrustend
Bij ongewijzigd beleid dreigt volgens het CPB op termijn een bestand aan Wajongers van 400.000 in 2040. Daarbij komt het grootste deel van de groei voor rekening van (zeer licht) verstandelijk gehandicapten, jongeren met ADHD, autistische storingen en psychische ziektebeelden.

Oorzaken
Het CPB wijt de hoge instroom onder meer aan de steeds complexer wordende samenleving, waardoor het voor sommige jongeren steeds moeilijker wordt hierin te functioneren.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 19-12-2007. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.