Hoe mogen we je helpen?

Werknemers met een burn-out - Hoe ga je daar nu eigenlijk mee om?

Werknemers met een burn-out zijn een groeiend probleem. Steeds meer werknemers krijgen het.

Werknemers met een burn-out kunnen vaak langere tijd niet werken. Je kunt het beter voorkomen, maar dat is nog niet zo eenvoudig.

Jaarlijks heeft bijna 17 procent van de beroepsbevolking last van klachten die passen bij de symptomen van een burn-out. Het is dus een serieus probleem waar je als werkgever zeker aandacht voor moet hebben. Vooral in het onderwijs komt burn-out voor, maar het kan voorkomen in alle sectoren.

Wat is een burn-out?

Dit is de Engelse uitdrukking voor het opgebrand zijn. Het is een geestelijke aandoening, maar lichamelijke klachten horen er ook bij. Er kan sprake zijn van geestelijke en lichamelijke uitputting. Een burn-out kan ontstaan door stress op het werk, maar vaak is het een combinatie van meerdere factoren, waarbij privéomstandigheden ook een grote rol kunnen spelen.

Werknemers voelen zich vaak psychisch vermoeid

Het aantal mensen dat thuis zit met een burn-out is tussen 2018 en 2021 met 66 procent toegenomen. Nog een aantal cijfers op een rij:

  • Werknemers verzuimen in 2020 9,4 miljoen dagen met werkstress als reden voor het verzuim. In 2019 waren dit 11,1 miljoen verzuimdagen
  • 34% van de werknemers geeft werkdruk of stress als reden voor het verzuim
  • 1,2 miljoen werknemers in Nederland hebben last van burn-outklachten. Dit komt neer op 16%
  • 89.000 zzp’ers hebben last van burn-outklachten. Dit komt neer op 9%
  • 37% van alle werknemers vindt dat er maatregelen nodig zijn tegen werkstress

Het probleem lijkt vooral groot onder jonge werknemers. Bijna 21 procent van de werknemers tussen 25 en 35 jaar oud ervaart burn-outklachten.

Interessante feiten over burn-outklachten

Als werkgever wil je werkstress wegnemen, maar waar ligt het probleem? Dat is vaak niet eenvoudig bloot te leggen. Je kunt wel baat hebben bij de uitkomsten van onderzoeken. De resultaten zeggen namelijk iets over waar stress door ontstaat. Technologische stress is een groot probleem. Oorzaken zijn:

  • Voortdurend bereikbaar zijn
  • Veelvuldig beeldschermwerk
  • Te veel informatie moeten verwerken (een volle mailbox)

Blijf in gesprek met de werknemers

Voor werkgevers is het belangrijk om in gesprek te blijven met de werknemers. Houd het niet beperkt tot gesprekken over het weekend en de kinderen. Plan een paar keer per jaar een gesprek in om te ervaren hoe het echt met de werknemers is. Hoe ervaren ze de werkstress en waar lopen ze tegenaan? Een gesprekje kan een burn-out niet wegnemen, maar de kans erop kun je op deze manier wel verkleinen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 12-01-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie