Hoe mogen we je helpen?

Is de arbeidsongeschiktheidsverzekering tijdelijk niet te betalen?

Is je inkomen gedaald en kun je de premie voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering niet betalen? Er zijn oplossingen.

Het inkomen van ondernemers kan schommelen. Als de premie te zwaar op het inkomen drukt, dan zijn er oplossingen.

De premie voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is sterk afhankelijk van wat de verzekeraar maximaal moet uitkeren als je volledig arbeidsongeschikt raakt. Dit bedrag wordt afgestemd op het bedrag dat je aan inkomen nodig hebt zodra je niet meer kunt werken door een ziekte of een aandoening. Bij een sterke daling van het inkomen kun je moeite hebben met het betalen van de premie. Hoe flexibel is de arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Wat kun je doen als je de premie even niet kunt betalen?

Kun je niet aan je betalingsverplichting voldoen? Laat het je adviseur en de verzekeraar zo snel mogelijk weten. Je kunt een regeling treffen door één of meerdere termijnen uit te smeren over toekomstige maanden. Op deze manier krijg je financiële ruimte om deze zware tijd door te komen. Wacht hier niet mee tot er al een grote achterstand is. Door een versobering van de verzekering kun je de premie ook drukken om financieel op adem te komen, maar laat je hier goed over adviseren.

Hoe kun je de dekking versoberen?

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een langere eigenrisicoperiode. Je krijgt nu bijvoorbeeld een uitkering na twee weken ziekte en dit schuif je op naar vier weken. Maar de premiekorting door een dergelijke aanpassing zal maar klein zijn. Je kunt de premie sterker verlagen door de maximale uitkering bij arbeidsongeschiktheid te verlagen. In hoeverre dit kan, daar kun je advies over inwinnen bij jouw verzekeringsadviseur.

De dekking versoberen kan grote gevolgen hebben

Besparen op de premie kan gevolgen hebben. Je verlaagt bijvoorbeeld het verzekerde bedrag, waardoor je maandelijks goedkoper uit bent. Na het ontstaan van arbeidsongeschiktheid dreigt het gevaar dat je tot je pensioendatum een lagere uitkering ontvangt, omdat je nu geld wilt besparen. Het inkomen bij arbeidsongeschiktheid moet wel voldoende zijn om van rond te komen. De dekking versoberen moet je alleen doen als het niet anders kan.

Overstappen naar een andere verzekeraar?

Je huidige verzekering inruilen voor een goedkopere is ook een mogelijkheid. Dit kan een besparing opleveren, maar het kan in meerdere opzichten ook onverstandig zijn. De verzekeraar waar je de arbeidsongeschiktheidsverzekering weer afsluit gaat beoordelen of ze jou kunnen accepteren gebaseerd op jouw gezondheid. Bij een verslechtering van je gezondheid kun je afgewezen worden voor een nieuwe AOV. Daarnaast is het ook afwachten of er verzekeraars zijn die een lagere premie in rekening brengen in vergelijking met jouw huidige verzekering. Het is in ieder geval het proberen waard.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 10-01-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie