Hoe mogen we je helpen?

Hypotheeklasten worden steeds dragelijker

Door inflatie worden de hypotheeklasten steeds beter betaalbaar. Denk wel goed na over de rentevast periode.

De hypotheekrente voor langere tijd vastzetten is nog steeds populair. Door het lang vastzetten, worden de hypotheeklasten in de loop der jaren ook steeds dragelijker.

De hypotheekrentes staan nu laag. Ook als je kiest voor een lange rentevaste periode van twintig jaar. Bij een rentevast periode van twintig jaar betaal je rond de 3,5 procent. Door de hoge huizenprijzen van dit moment kunnen de hypotheeklasten toch hoog uitkomen, maar troost je. Door inflatie worden de hypotheeklasten steeds dragelijker.

Inflatie maakt de euro steeds minder waard

Stel, je sluit nu een hypotheek af met een maandlast van 800 euro. Dit is waarschijnlijk een grote aanslag op je maandelijks besteedbare budget, maar over tien jaren is deze last al een stuk dragelijker door inflatie. In de loop der jaren stijgen (meestal) het inkomen en ook je uitgaven aan bijvoorbeeld vaste lasten, maar niet de hypotheeklasten. Over tien jaren is de maandlast nog steeds 800 euro, en met een lineaire hypotheek zijn de lasten zelfs gezakt.

Met een lange rentevaste periode heb je zekerheid voor een lange periode

Wat de hypotheekrentes de komende decennia doen is niet te voorspellen. Daarom kun je maar beter kiezen voor zekerheid. De kans dat de hypotheekrente over tien of vijftien jaar hoger is dan nu is groot. De hypotheekrentes zijn nu namelijk historisch laag. Dat is al jaren het geval, maar de rentes gaan een keer weer verder stijgen. Je loopt een risico als je bijvoorbeeld nu kiest voor een rentevast periode van vijf jaar. Een voordeel is wel dat de rente in dat geval nog lager uitvalt.

Is een lange rentevaste periode de verstandigste keuze?

Niet in alle gevallen is het kiezen voor een rentevaste periode van twintig jaar verstandig. De meeste mensen verhuizen zeven keer in hun leven. Op basis van deze statistieken is het nog maar de vraag of je er ook echt twintig jaar blijft wonen. Mogelijk kun je de hypotheek meeverhuizen, maar sta hier in ieder geval bij stil bij het kiezen van een rentevaste periode.

Voorkom te hoge hypotheeklasten

In de loop der jaren worden de hypotheeklasten steeds beter betaalbaar met een lange rentevaste periode, maar dat wil nog niet zeggen dat je jezelf nu te diep in de schulden moet steken. Je kunt namelijk niet jarenlang beknibbelen, omdat de hypotheeklasten eigenlijk te zwaar op jouw schouders drukken. Op langere termijn wordt het steeds beter betaalbaar, maar dat gaat in kleine stapjes. De touwtjes net aan elkaar kunnen knopen zal niet zorgen voor een betere kwaliteit van het leven. Houd er rekening mee dat de hypotheeklasten op langere termijn beter betaalbaar worden, maar zorg ook nu financieel goed voor jezelf.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 26-08-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie