Hoe mogen we je helpen?

Schadegevolgen door phishing nemen toe

De gevolgen van phishing kun je voor jouw bedrijf verkleinen met een paar tips.

Phishing is een probleem waar veel aandacht voor is, maar schade door phishing neemt toch toe. Als ondernemer moet je er ook aandacht voor hebben. 

Uit cijfers van Betaalvereniging Nederland blijkt dat de schade door phishing toeneemt. Fraudeurs benaderen slachtoffers vaak via WhatsApp en Facebook. Ook jouw onderneming kan schade oplopen door phishing. Hoe kun je jouw bedrijf hier tegen wapenen?

Geef uitleg over de gevaren van phishing

De mailtjes die bijvoorbeeld zogenaamd van banken komen worden kwalitatief steeds beter. De criminelen weten namelijk ook dat spelfouten ervoor zorgen dat de gestuurde mailtjes als niet betrouwbaar worden betiteld. Vaak moet je via de nepmailtjes op een link klikken en vervolgens inloggen met een wachtwoord. Zorg binnen jouw bedrijf voor een training waarin geleerd wordt waar nepmailtjes aan te herkennen zijn. Ze zijn bijvoorbeeld herkenbaar door:

  • Ze linken naar een website die niet eindigt op de naam van de bank aangevuld met ‘.nl’. Een link naar de website van de Rabobank moet eindigen op Rabobank.nl en bijvoorbeeld niet met Rabobank.cc;
  • Let op het e-mailadres van de verzender. Vaak gebruiken criminelen namen die lijken op bedrijven, maar die niet exact gelijk zijn;
  • In dergelijke mailtjes wordt er vaak gebruik gemaakt van een onpersoonlijke aanhef. Bijvoorbeeld ‘Geachte heer of mevrouw’
  • Er wordt een probleem aangekaart dat niet gebruikelijk is voor een bank. Je moet bijvoorbeeld jouw persoonlijke gegevens updaten.

Laat de inkomende e-mail filteren

Een andere mogelijkheid om phishing tegen te gaan is door de mailtjes eerst te laten filteren door een werknemer die goed getraind is in het herkennen van dergelijke mailtjes. Via een dergelijke trechter worden er al veel phishing mailtjes uitgefilterd voordat ze problemen kunnen veroorzaken.

Onbekende bijlagen niet openen

De besmetting kan ook veroorzaakt worden door het openen van bijlagen in mailtjes. Doe dit dus bij voorkeur niet. Open alleen bijlagen als ze afkomstig zijn van een bekend en betrouwbaar e-mailadres. Maar in sommige gevallen kun je niet anders dan een dergelijk bestand toch te openen.

Phishing is niet alleen via e-mail

Bij phishing denk je gelijk aan mailtjes, maar het kan bijvoorbeeld ook via Facebook of WhatsApp. Criminelen nemen de hoedanigheid aan van een bekende en sturen linkjes door of doen bijvoorbeeld betalingsverzoeken. Er kan ook een link in het bericht inzitten om de gebruikte app voor social media te updaten. 

Goede afspraken maken over hoe om te gaan met verdachte mailtjes en berichten via social media kan problemen voorkomen.

Phishing is nog maar een onderdeel van het cyberrisico. Criminelen kunnen ook digitaal bij jou inbreken en data stelen. Dit soort risico’s kun je verzekeren met een cyberverzekering.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 09-08-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie