Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Hypotheek aflossen - Wat zijn de gevaren?

De spaarrente is vrijwel nihil. Heeft sparen nog zin of kun je beter jouw hypotheek aflossen?

Sparen levert bijna niets op. Je kunt het geld natuurlijk ook gebruiken voor het aflossen van jouw hypotheek, maar pas hiermee op. Er zijn grote nadelen!

De Nederlandse banken bieden een spaarrente aan van nul procent of net iets daarboven. Heb je meer dan 100.000 euro spaargeld bij de bank staan? Dan moet je vaak zelfs rente betalen aan de bank.

Door het sparen verlies je ieder jaar aan waarde. De inflatie is namelijk veel hoger dan de rentevergoeding. Als alternatief voor het sparen kun je jouw spaargeld ook gebruiken voor het deels aflossen van de hypotheek, maar die vlieger gaat niet volledig op. Het aflossen is toch iets heel anders dan het sparen.

Door het aflossen ben je spaargeld kwijt

Het aflossen op de hypotheek zorgt voor (extra) overwaarde. Maar de waarde zit wel vast in het huis. Als je nu 2.000 euro aflost op jouw hypotheek, kun je dit de volgende maand niet weer terughalen wanneer je het geld nodig hebt. Het extra aflossen doe je alleen met geld dat je niet nodig hebt. Om deze reden is aflossen eigenlijk omgekeerd sparen. Je zorgt voor lagere hypotheeklasten, maar het reservepotje is weg.

Houd ook rekening met het verliezen van de hypotheekrenteaftrek

Het aflossen geeft een besparing op de maandlasten, maar je verliest ook een deel van de belastingteruggave. Natuurlijk is het voordeel in de maandlasten groter dan het verlies aan hypotheekrenteaftrek, maar het is wel iets om mee te nemen in de overweging om wel of niet extra af te lossen.

Houd altijd voldoende spaargeld op de bank

Je kunt geen andere auto kopen met overwaarde in jouw huis. Houd dus altijd voldoende geld beschikbaar op een spaarrekening. Ook als de spaarrente te verwaarlozen is. Zonder spaargeld moet je namelijk lenen voor een noodzakelijke grote uitgave zoals een auto. Je kunt beter geen rente ontvangen dan uiteindelijk moeten lenen en vijf tot acht procent moeten betalen.

Aflossen geeft vaak maar een kleine maandelijkse besparing

Populair is het aflossen op de aflossingsvrije hypotheek. Dit is een hypotheek waar je normaal gesproken niet op aflost en die pas wordt afbetaald bij de verkoop van het huis. Door het extra aflossen op deze hypotheekvorm zakt het bedrag aan verschuldigde hypotheekrente. Uitgaande van een aflossing van 2.000 euro en een hypotheekrente van 2,5 procent bedraagt de maandelijkse besparing 4,17 euro. Het is natuurlijk wel een maandelijks terugkerende besparing, maar het zet niet veel zoden aan de dijk.

Niet binnen alle hypotheekvormen is het extra aflossen verstandig. Dit geldt vooral voor hypotheken die zijn afgesloten tot 2013. In het verleden was het namelijk gebruikelijk om levensverzekeringen aan de hypotheek te koppelen waarin de aflossing werd opgespaard. Overleg altijd eerst met de hypotheekadviseur voordat je extra aflost.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 20-05-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.