Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

30-05-2019

Hypotheeklasten steeds overzichtelijker

De hypotheekrente voor 20 jaar vastzetten wordt steeds populairder. Door het lang vastzetten, worden de hypotheeklasten in de loop der jaren ook steeds dragelijker.

De hypotheekrentes staan nu ontzettend laag. Ook als je kiest voor een lange rentevast periode van 20 jaar. Bij een rentevast periode van 20 jaar betaal je nog steeds maar 2,5 procent of zelfs nog iets minder. En ondanks de hoge huizenprijzen kunnen de woningen, met dit soort lage rentes, nog steeds erg betaalbaar blijven. En door inflatie worden de hypotheeklasten zelfs steeds dragelijker.

Inflatie maakt de euro steeds minder waard

Stel, je sluit nu een hypotheek af met een maandlast van 800 euro. Dit is waarschijnlijk een grote aanslag op je maandelijks besteedbaar budget, maar over 10 jaren is deze last al een stuk dragelijker door inflatie. Het is juist die inflatie die ervoor zorgt dat het inkomen (over het algemeen) over 10 jaren hoger zal liggen dan vandaag. Terwijl de hypotheeklasten nauwelijks stijgen, of (met een lineaire hypotheek) zelfs kunnen dalen. 

Met een lange rentevast periode heb je zekerheid voor een lange periode

Wat de hypotheekrentes doen de komende decennia is niet te voorspellen. Daarom kun je maar beter kiezen voor zekerheid. De kans dat de hypotheekrente over 10 of 15 jaar hoger is dan nu is groot. De hypotheekrentes zijn nu namelijk historisch laag. Dat is al jaren het geval, maar de rentes gaan een keer weer stijgen. Je loopt een risico als je bijvoorbeeld nu kiest voor een rentevast periode van 5 jaar. 

Is een lange rentevast periode de verstandige keuze?

Niet in alle gevallen is het kiezen voor een rentevast periode van 20 jaar verstandig. De meeste mensen verhuizen een keer per 7 jaar. Op basis van deze statistieken is het nog maar de vraag of je er ook echt 20 jaar blijft wonen. Aan de andere kant zijn veel hypotheken 'verhuisbaar'. In dat geval kun je jouw lage rentecontract gewoon meenemen naar de volgende woning. Goed om bij stil te staan. 

Voorkom te hoge hypotheeklasten

In de loop der jaren worden de hypotheeklasten steeds beter betaalbaar met een lange rentevast periode, maar dat wil nog niet zeggen dat je jezelf nu te diep in de schulden moet steken. Je kunt namelijk niet jarenlang beknibbelen omdat de hypotheeklasten eigenlijk te zwaar op jouw schouders drukken. Op langere termijn wordt het steeds beter betaalbaar, maar dat gaat in kleine stapjes. De touwtjes net aan elkaar kunnen knopen zal niet zorgen voor een betere kwaliteit van het leven. Houd er rekening mee dat de hypotheeklasten op langere termijn beter betaalbaar worden, maar zorg ook nu financieel goed voor jezelf.

Iemand zei al eens: "Denk erom, ieder huis, hoe mooi ook, wordt een keer een 'gewoon' huis". Om dan voor dat 'gewone' huis nog maandelijks krom te moeten liggen zal niet prettig voelen. 
Een hypotheek moet dus simpelweg gepland worden. Inzicht, daar gaat het om.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens