Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaaradvies.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

03-08-2017

Parkeerdeuk. Wat nu?

Je auto parkeren op een openbare parkeerplaats en bij terugkomst de auto weer beschadigd aantreffen is erg frustrerend. Zeker wanneer er geen papiertje achter de ruitenwissers zit. Wat nu?

De schade aan jouw auto kun je op drie manieren gecompenseerd krijgen.

  1. Je komt er alsnog achter wie de schade veroorzaakt heeft. En de tegenpartij is bereid de schade te vergoeden. Helaas is de kans hierop klein.
  2. Optie twee is jouw schade claimen op jouw autoverzekering, maar dan moet de auto wel WA casco verzekerd zijn.
  3. Optie drie is het claimen van de schade bij het Waarborgfonds. 

Achterhalen wie de veroorzaker van de schade is

Het zal lastig worden, maar je kunt bijvoorbeeld getuigen zoeken die hebben gezien wie de schade veroorzaakt heeft. Mogelijk hebben omwonenden iets gezien. Of personen die toevallig in de buurt waren. Een advertentie in een lokale krant kan dan helpen.
Er is een kans dat het lukt, maar hoe langer het voorval geleden is, hoe lastiger het zal worden goede getuigen te vinden. Begin daar dus zo snel mogelijk mee. Vooral informeren bij omwonenden is een aanrader.

De parkeerschade claimen op de autoverzekering

Parkeerschade kun je alleen bij jouw eigen verzekeraar claimen indien de auto all-risks is verzekerd. (De twee andere beperktere verzekeringsvormen, WA en WA-extra, bieden hier geen dekking tegen).
Het claimen van de schade kan wel een fors nadeel hebben. Want wanneer jouw autoverzekeraar de schade niet op het Waarborgfonds kan verhalen (zie hierna) is de kans groot, dat het volgend jaar de premie gebaseerd zal worden op minder schadevrije jaren. Dit zal overigens niet gebeuren als je al bijvoorbeeld 15 jaren geen schades hebt geclaimd. Want bij de meeste autoverzekeraars is dan de zgn. 'no-claimbescherming' van toepassing. 

Door de claim kan de premie gerekend over meerdere jaren honderden euro’s stijgen. Laten we samen even nagaan of het claimen van de schade op de autoverzekering echt wel uit kan. Bij een schade van een paar honderd euro is het vaak beter deze voor eigen rekening te nemen.

Schade indienen bij het waarborgfonds

Uit dit fonds kun je betaald krijgen bij parkeerschade door een onbekende dader. Een vereiste is wel dat de schade veroorzaakt is in Nederland en door een ander motorrijtuig en niet door bijvoorbeeld een fiets of een winkelkarretje. Je moet wel (snel) aangifte doen van de schade en je moet zelf de nodige moeite doen om de dader van de schade te achterhalen. Helaas geldt er wel een eigen risico van 250 euro.

 

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens