Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Een ander huis kopen en de restschuld meefinancieren

Door de financiële crisis kwamen heel wat woningen 'onder water' te staan. Maar wie ging verhuizen kon die restschuld vaak toch fiscaalvriendelijk meefinancieren. Toch stopt dat binnenkort.

De huizenprijzen zijn in de periode 2008 tot en met 2013 gemiddeld met ongeveer 20 procent gezakt. Daarbovenop werden er in deze periode ook nog eens minder huizen verkocht. Het gevolg was, dat de doorstroming op de huizenmarkt bijna tot stilstand kwam.
Veel huiseigenaren die de volgende stap in de wooncarrière wilden maken, konden dit niet doen omdat de schuld op de woning hoger was dan de verkoopwaarde van het huis. Maar wie die restschuld binnen de nieuwe hypotheek wilde meefinancieren kon de rente daarover sinds 2012 gelukkig wel aftrekken van het inkomen. 

Wanneer kun je gebruik maken van de restschuldfinanciering?

Stel, je bezit een huis met een hypotheek van 200.000 euro. Bij verkoop van de woning komt de opbrengst bijvoorbeeld uit op 190.000 euro. Er ontstaat dus een 'restschuld' van 10.000 euro. Diverse banken zijn bereid die restschuld, bovenop de nieuwe hypotheek, mee te financieren. En naast de gewone hypotheekrente is ook de betaalde rente over de restschuld aftrekbaar van het inkomen. Deze aftrek blijft bestaan tot 15 jaren na het ontstaan van de restschuld.
Van deze regeling kan nog tot 2018 gebruik worden gemaakt. Met andere woorden, wanneer een woning bij verkoop na 31 december 2017 nog een restschuld oplevert, mag de rente daarover niet meer worden afgetrokken. 

Nog plannen? Wacht niet te lang

Er staan op dit moment nog ongeveer 620.000 koophuizen onder water. De eigenaren van deze huizen kunnen nu mogelijk nog gebruik maken van dit fiscale voordeel, maar het wordt al krap. Het huis moet namelijk vóór 2018 verkocht zijn. Dat niet alleen, het huis moet ook dit jaar nog overgedragen worden bij de notaris. Een half jaar nog de tijd lijkt misschien lang, maar als het een paar maanden duurt voordat de koper het voorlopig koopcontract tekent, wordt een notariële overdracht voor 1 januari 2018 al lastig. 

Wat is de financiële schade?

Als er na verkoop een restschuld overblijft van 20.000 euro, en de bank is bereid dit in de nieuwe hypotheek op te nemen, praten we, bij een rente van 2%, over het eerste jaar over 400 euro rente. Uitgaande van een inkomen in de 42 procent schijf, levert dat straks dus (wel of niet) een belastingteruggave op van 42% van 400 euro ofwel 168 euro per jaar. 

Een snelle verkoop kan dan soms ook nog voordeel opleveren. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 06-07-2017. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.