Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Bepaal je zelf wanneer de AOW ingaat?

In stapjes wordt de pensioenleeftijd verhoogd naar 67 jaar of later. Maar zou het niet fantastisch zijn om zelf te bepalen wanneer de AOW in gaat?

Wij worden gemiddeld steeds ouder. En leven steeds langer. Maar de kosten daarvan moeten op de één of andere manier wel gedragen worden. De stijgende gemiddelde leeftijd heeft er al voor gezorgd dat de pensioendatum opgeschoven is. Maar omdat veel mensen liever zelf willen bepalen wanneer ze met pensioen gaan, heeft Tweede Kamerlid Norbert Klein onlangs gepleit voor het flexibiliseren van de ingangsdatum van de AOW. Je kunt dan later met pensioen gaan, waardoor de AOW hoger uitvalt. Of je zwaait juist eerder af en neemt genoegen met een lagere AOW. Het klinkt als een goed plan, maar hij kreeg weinig steun in de Tweede Kamer.

Waarom komt zijn plan er niet door?

Volgens de meeste collega’s van Norbert Klein zijn de nadelen groter dan de voordelen. Het zou de AOW onnodig complex maken, maar dat is niet het grootste struikelblok.
Het belangrijkste bezwaar is dat de flexibilisering kan zorgen voor een groter aantal bijstandsuitkeringen. Als gepensioneerden onvoldoende inkomen hebben doordat ze een lagere AOW krijgen, zou er een groter beroep kunnen ontstaan op de bijstand. Wat de kosten van de sociale zekerheid doet oplopen. 
En de daardoor (straks dus mogelijk hogere) kosten daarvan worden nu eenmaal gedragen door de belastingbetaler. Dat is natuurlijk niet de insteek.

Eerder stoppen dankzij een overbruggingslijfrente

In het verleden was het mogelijk om via een lijfrenteverzekering een overbruggingslijfrente op te bouwen. Met deze verzekering kon je fiscaal vriendelijk een kapitaal bij elkaar sparen om eerder met pensioen te kunnen gaan. Of om een eventueel tekort aan AOW te compenseren. 
Helaas is deze optie geschrapt. Fiscaal vriendelijk sparen om eerder te stoppen met werken is al enige tijd niet meer toegestaan.
Er zijn nog wel wat mogelijkheden met in het verleden opgebouwde kapitalen, maar daar gelden strikte voorwaarden voor. Beschik je nog over dergelijke oudere polissen, dan gaan we graag even met jou kijken wat we daar nog mee zouden kunnen doen.  

Kun je nog eerder met pensioen?

Natuurlijk zijn er mogelijkheden, maar ze zijn wel beperkt. Een AOW die eventueel eerder in zou gaan zal het probleem dus niet oplossen. En oudere lijfrentepolissen zullen de tekorten vaak ook niet voldoende kunnen compenseren. 
De oplossing zal gevonden moeten worden in vermogensplanning. Daarmee maak je inzichtelijk hoe het netto inkomen zich tussen nu en de pensioendatum zal gaan ontwikkelen. Waarmee dan ook precies duidelijk gemaakt kan worden wat er nodig is om toch eerder met pensioen te kunnen gaan.
Want de wens om minder te werken zorgt bijvoorbeeld voor een verlaging van het bruto inkomen, terwijl het wegvallen van de kosten van studerende kinderen weer zorgt voor een verhoging van het netto inkomen. En zo kunnen meer zaken een rol spelen. 

Vanaf welke leeftijd heb je recht op AOW?

In stapjes wordt de pensioenleeftijd verhoogd naar 67 jaar en 3 maanden. In de toekomst wordt de ingangsdatum van de AOW afgestemd op hoe oud Nederlanders gemiddeld worden. Een verdere stijging van de pensioendatum wordt hierdoor verwacht. Vanaf 2018 kun je pas met pensioen op je 66e. Per 2022 krijg je pas rechten vanaf je 67e jaar. Wil je weten wat jou te wachten staat? Bereken het op de website van de SVB.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 16-02-2017. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.