Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Private lease interessant of niet?

De automerken maken veel reclame voor private lease. Met overzichtelijke maandelijkse bedragen kun je eigenaar van een nieuwe auto worden. Maar hoe interessant is dat nou echt?

In een nieuwe auto rijden voor een vast bedrag per maand. Je hoeft de auto niet zelf te verzekeren en het leasebedrijf zorgt ook voor het betalen van de wegenbelasting en het onderhoud. Jij hoeft alleen maar te tanken en het leasebedrag maandelijks over te maken. De kosten per maand uitgedrukt lijken aantrekkelijk. Toch is dat aanzienlijk duurder dan vaak gedacht. Maar er er kleven nog meer nadelen aan private lease.

Nadeel #1 – Het zijn langlopende contracten

Een auto leasen betekent een langlopend contract afsluiten met de leasemaatschappij. Het gaat vaak om een periode van vier jaren. Het kan korter, maar wel tegen een hoger maandbedrag.
Gedurende deze jaren kan het gebeuren dat de leaseauto niet meer bij jou past. Maar tussentijds het contract beëindigen heeft vaak zware financiële consequenties. Zelfs soms zo zwaar dat je beter gewoon de periode uit kunt zitten. En wie desondanks wil leasen zou er daarom goed aan kunnen doen eerst na te gaan wat de gevolgen zijn van het tussentijds beëindigen van het contract.

Nadeel #2 – De maandlasten lopen op bij het afstemmen op jouw wensen

Het klinkt leuk een auto leasen vanaf 299 euro per maand. Maar in praktijk komt het 'vanaf' vrijwel altijd hoger uit. Bijvoorbeeld als je meer dan 10.000 kilometer per jaar rijdt. Of als je geen vier jaren aan het contract vast wilt zitten, maar bijvoorbeeld één of twee jaren. En uiteraard brengt ook het 'aankleden' van de auto een verhoging van de maandtermijn met zich mee. 

Nadeel #3 – De auto wordt niet van jou

Met private lease wordt je niet de eigenaar van de auto. Na de (4 jaren) leaseperiode lever je de auto gewoon weer in. Heb je niet geleased maar gekocht, dan heb je na die vier jaren nog steeds een auto in bezit met een (hoge) restwaarde. Zeker bij de auto's van tegenwoordig.

Zijn de lasten over vier jaren gerekend dan niet te hoog? Bij een leasebedrag van 399 euro per maand betaal je over vier jaren gerekend: 19.152 euro. Heb je gekocht, dan komt het onderhoud en de verzekering natuurlijk voor jouw rekening, net als de waardevermindering. Maar in veel gevallen zijn de kosten daarvan aanzienlijk lager dan die van private lease, Nadeel #4 – Een financiering voor een huis of verbouwing lukt even niet

Gedurende de leaseperiode kun je het kopen van een (ander) huis uit je hoofd zetten. Private lease wordt gedeeltelijk gezien als een financiering. Het maandbedrag bestaat voor ongeveer 35 procent uit een servicedeel en voor 65 procent uit een financieel deel. Een leasebedrag van 350 euro per maand zorgt ervoor dat je 60.000 euro minder aan hypotheek kunt krijgen. Dat is dus een behoorlijke aanslag op jouw leencapaciteit.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 12-01-2017. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.