Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Waarom aardbeving niet verzekerbaar is

In grote delen van de provincie Groningen komen geregeld aardbevingen voor. Deze kunnen materiële schade aan huizen veroorzaken. Waarom doen verzekeraars daar zo moeilijk over? 

Tien jaar geleden kwamen aardbevingen in Nederland eigenlijk niet voor. Helaas ligt dat nu anders. Ieder jaar wordt vooral de provincie Groningen geplaagd door inmiddels meer dan 100 aardbevingen. Het zijn doorgaans en weliswaar zeer lichte bevingen, maar schade kunnen ze zeker aanrichten.
Alleen al in 2015 waren er volgens de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) 8 aardbevingen van minimaal 2.0 op de schaal van Richter. Geen heftige exemplaren, maar veel huizen zijn er niet op gebouwd. Met vaak forse schade als gevolg.

Is aardbevingsschade te claimen op de opstalverzekering?

Bij een aardbeving spreken we over schade door een catastrofe. Net als overstroming en oorlog. Dergelijke schades kunnen voor verzekeraars zo hoog oplopen, dat ze de lasten ervan niet kunnen dragen. En helaas voor de gedupeerden kunnen ze dus bij een aardbeving niet bij verzekeraars van de huizen aankloppen.

Voor veel huiseigenaren is dat reden om met de NAM een juridische strijd aan te binden. Want de NAM is verantwoordelijk voor de gaswinning in Groningen, wat de NAM jaarlijks miljarden euro’s oplevert. Maar waarvan ze ook de negatieve gevolgen zullen moeten dragen.
Onder voorwaarden is het mogelijk om daar de rechtsbijstandsverzekering voor in te schakelen.
(Huiseigenaren die nu met de schades zitten kunnen voor de problemen geen rechtsbijstandsverzekering meer afsluiten. Je kunt immers geen brandend huis verzekeren.?

Waar kun je wel terecht met je schade?

Er zijn schadeclaims bij de NAM ingediend voor compensatie voor de schade door de bevingen. En simpel gezegd de kosten van herstel moet door de verantwoordelijke worden gedragen. Dus een aansprakelijkstelling richting de NAM is op zich logisch. Ook voor de waardevermindering van de woningen is de aardoliemaatschappij aansprakelijk gesteld. Het zijn langlopende processen die waarschijnlijk nog wel jaren door blijven lopen.

De gaswinning is ondertussen teruggeschroefd om het aantal en de heftigheid van de aardbevingen te beperken. In 2016 (tot 15 december) zijn er 13 aardbevingen geweest van 2.0 of hoger op de schaal van Richter. In 2015 ging het in totaal om 21 stuks. Ook de kleine aardbevingen meegerekend gaat het in 2016 nog steeds om 109 tegenover 112 in 2015. De afname in aantallen is dus klein, maar de intensiteit is wel duidelijk afgenomen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 15-12-2016. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.