Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Toch hogere hypotheken in 2017?

Hoeveel hypotheek kun je volgend jaar krijgen op je inkomen? Aan de ene kant meer, en aan de andere kant minder. Wat is het nu?

Het Nibud adviseert de overheid over het bedrag dat maximaal aan hypotheek verstrekt mag worden. Het Nibud heeft verstand van budgetten van huishoudens en kan hier dus inhoudelijk echt iets over zeggen. Het valt niet mee om leennormen vast te stellen waar iedereen mee verder kan, en dat blijkt ook uit de uitwerking. Je kunt volgend jaar meer lenen op je inkomen, maar juist ook weer minder. Een wazig verhaal die om een toelichting vraagt.

Waardoor kun je volgens de overheid meer lenen in 2017?

Op de website van de Rijksoverheid is een paar weken geleden een nieuwsbericht geplaatst waar het heuglijke nieuws uit blijkt. Je kunt meer lenen door inkomensstijgingen en koopkrachtmaatregelen. Het is overigens niet erg zinvol om inkomensstijgingen hierin mee te nemen, want dat geldt niet voor iedereen. Maar koopkrachtmaatregelen helpen je wel aan een hogere hypotheek, alleen de omvang ervan verschilt.
Daarnaast gaat het tweede inkomen in 2017 zwaarder meetellen voor de maximale verstrekking. In 2016 telt het tweede inkomen nog voor 50 procent mee. Na de jaarwisseling mag 60 procent meegeteld worden. Voor tweeverdieners kan dit een groot verschil maken.

Banken mogen maatwerk leveren

Banken moeten zich op hoofdlijnen houden aan de leennormen van het Nibud, maar ze mogen afwijken. Als je niet precies binnen de kaders past om een hypotheek te kunnen krijgen, hebben banken de mogelijkheid om af te wijken. Ze mogen maatwerk leveren. Tot 2008 werden er massaal hypotheken verstrekt die niet exact pasten binnen de kaders van "wel of niet betaalbaar voor de consument".
Maar tegenwoordig hebben geldverstrekkers minder de behoefte om meer te verstrekken dan de standaardnormen. Minister Blok van Wonen laat onderzoeken waarom er nu ineens weinig maatwerk wordt geleverd.

Maximale hypotheek met NHG gaat juist omlaag

Huizenkopers kunnen volgend jaar meer lenen, maar dit geldt niet voor iedereen. Volgens hetzelfde Nibud kun je minder lenen als je kiest voor een hypotheek met NHG met een rentevaste periode van 10 jaar of langer. En laat een hypotheek met NHG nu net de meest gekozen hypotheek zijn.
Uitgaande van de huidige lage rentes is het logisch om te kiezen voor een rentevaste periode van 10 jaar of langer. Maar daarmee kun je dus met de nieuwe NHG-normen straks juist minder lenen.

Hieruit blijkt maar weer dat het adviseren in hypotheken altijd maatwerk is. Stel plannen niet uit naar de toekomst, want de dalende trend van de hypotheekrentes lijkt doorbroken. En een stijging van de hypotheekrentes zorgt weer voor hogere hypotheeklasten.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 17-11-2016. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.