Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Premiestijging wordt gemaximeerd

Van een premiestijging wordt niemand blij. En van een stijging van meer dan 10 procent al helemaal niet. Mag dat überhaupt wel? Het klachteninstituut vindt van niet.

Verzekeraars houden al jaren de premie van de motorrijtuigenverzekering kunstmatig laag. De concurrentie dwong ze daartoe. Toch heeft de Nederlandsche Bank verzekeraars opgeroepen de premies te verhogen, en dat doen ze. Nu het hoge woord eruit is durven verzekeraars weer te verhogen. De concurrentie zal het namelijk ook doen.
Een enkele verzekeraar is echter doorgeslagen met het verhogen van de premie met maar liefst 173 procent. Het Kifid, waar deze zaak werd aangekaart, vindt nu dat een verhoging van meer dan 10 procent niet zomaar kan. En dat is goed nieuws.

Premie 10 procent verhogen? Polis beëindigen!

Het oordeel van het Kifid is dat een verzekering niet stilzwijgend verlengd mag worden bij een verhoging van meer dan 10 procent. De polis moet dan beëindigd worden, tenzij uitdrukkelijk wordt ingestemd met de premieverhoging. Beëindigt de verzekeraar de polis niet? Dan moet de verzekering voortgezet worden tegen de oude premie en dezelfde voorwaarden.

Het Verbond van Verzekeraars (belangenvereniging van verzekeraars) is uiteraard niet blij met de uitspraak van het Kifid. Volgens het Verbond kunnen verzekeraars niet anders. Zij laten de uitspraak van het Kifid nog juridisch toetsen.

Waarom stijgt de premie hard?

Ook verzekeraars verhogen de premies liever niet, want dat schaadt hun concurrentiepositie. Maar wat als het niet anders kan? Voor bijvoorbeeld de autoverzekeringen hebben veel verzekeraars de premie al verhoogd en er zullen nog meerdere verzekeraars volgen. Deels was dat ter compensatie voor de te lage premies die ze in het verleden hanteerden. Maar meer premiestijgingen zijn niet uit te sluiten. Immers: 

  • We worden steeds vaker geconfronteerd met extreme hagelbuien en stormen
  • In auto's wordt steeds meer electronica verwerkt. Hierdoor stijgen de herstelkosten na een schade

Een verzekering is toch al tussentijds opzegbaar?

Een ander bezwaar van het Verbond van Verzekeraars is dat verzekeringen toch al opzegbaar zijn bij verhogingen van de premie. En ook als de premie niet is verhoogd zijn veel verzekeringen dagelijks opzegbaar nadat ze minimaal één jaar gelopen hebben.
Het automatisch opzeggen zoals het Kifid dat wil is daarom misschien een te drastische maatregel. Want als verzekeraar kun je ook niet zomaar een motorrijtuigenverzekering opzeggen. Immers zolang het voertuig op naam staat, moet deze ook verzekerd zijn.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 12-10-2016. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.