Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Huiseigenaren durven weer even twee huizen te hebben

Huiseigenaren durven het weer aan om een huis te kopen voordat de eigen woning verkocht is. Dit werd tijdens de crisisjaren met klem afgeraden. Alvast een ander huis kopen neemt nog steeds risico’s met zich mee, maar het is een logische ontwikkeling.

De huizenmarkt is jarenlang een kopersmarkt geweest. Er stonden veel huizen in de verkoop en de huizenprijzen stonden onder druk. Er waren veel verkopers en te weinig kopers. De laatste jaren verandert in veel regio’s in Nederland de huizenmarkt weer naar een verkopersmarkt. Dat houdt in dat huizen sneller verkocht worden en dat de huizenprijzen weer stijgen. In een kopersmarkt kiezen huiseigenaren er voor om eerst de oude woning te verkopen voordat er een andere wordt gekocht.

Wat zijn de risico’s van alvast een huis kopen?

Het gevaar zit in de omslag. Een goed voorbeeld hiervan is het jaar 2008. In de eerste helft van dit jaar was er economisch nog niets aan de hand. In de tweede helft van dat jaar is de crisis ingetreden. De huizenprijzen zijn vervolgens sterk gezakt tijdens de zes jaren die volgden. De gemiddelde huizenprijzen zijn meer dan 20 procent gezakt. Indien je in de eerste helft van 2008 alvast een huis had gekocht, kon je een groot probleem hebben. Het te verkopen huis ging namelijk niet meer opleveren wat je in eerste instantie verwacht had. Als de maandlasten in de loop der jaren niet meer op te brengen waren, was een grote restschuld bij gedwongen verkoop soms onvermijdelijk. De huizenmarkt en de economie lopen nu weer goed, maar garanties heb je niet.

Er wordt weer massaal gekocht zonder verkoop af te wachten

Onder de hypotheekadviseurs wordt gesignaleerd dat het aantal kopers die de verkoop niet afwachten met 56 procent is gestegen. Dit wordt veroorzaakt door een stijgend vertrouwen in de huizenmarkt. De kortere periodes dat huizen gemiddeld in de verkoop staan spelen natuurlijk ook een grote rol. Vergeet ook niet de schaarste op de huizenmarkt. Er is namelijk een groot tekort aan betaalbare huurhuizen. In steden als Amsterdam en Groningen worden huizen weer als warme broodjes verkocht. Als koper moet je er dus snel bij zijn.

Niet achter het net willen vissen

Plaatselijk is de huizenmarkt alweer oververhit. Toch is het bij het kopen van een huis verstandig om geen overhaaste beslissingen te nemen. Spreek eerst goed met je hypotheekadviseur door wat de mogelijkheden zijn en waar de valkuilen liggen. Eerst kopen en daarna je eigen huis pas verkopen zal tijdelijk dubbele maandlasten geven. De lasten moeten wel te dragen zijn. Ook als de verkoop onverwacht toch langer op zich laat wachten. Een goed advies kan financiële problemen voorkomen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 16-08-2016. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.