Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Hypotheek ook betaalbaar bij hogere rente?

Huizen gaan op dit moment als warme broodjes over de toonbank. Ook niet zo gek als je de hypotheekrente kunt vastzetten voor 5 jaar tegen een hypotheekrente onder de 2 procent. Hierin schuilt ook gelijk een gevaar. Bij een sterke stijging van de hypotheekrente kunnen hypotheeklasten in de toekomst onbetaalbaar worden.

Door de lage hypotheekrente is het nu zeer goedkoop lenen. Je kunt nu een lage hypotheekrente voor een lange periode vastzetten. En wie de rente maar voor een paar jaren 'vast zet' is zelfs nóg goedkoper uit. Gedurende deze periode profiteer je optimaal van de lage rente, maar wat worden de maandlasten wanneer je na die korte rentevaste periode de rente opnieuw moet vastzetten? 

Hypotheekrente zo lang mogelijk vastzetten

De lengte van de rentevaste periode kiezen is een lastige overweging. Kiezen voor een lange periode van bijvoorbeeld 20 jaren zorgt voor hogere maandlasten in vergelijking met de kortere periodes. Maar je bent dan wel voor een lange periode verzekerd van vaste maandelijkse lasten.
Omdat de hypotheekrente nu historisch laag is, lijkt het het beste te gaan voor een lange rentevaste periode. Het is immers niet uit te sluiten dat de rente op termijn weer sterk stijgt? Want het maakt voor de maandlasten een groot verschil of je 2 procent of 5 procent over de hypotheekschuld verschuldigd bent.

Eerst kiezen voor een variabele hypotheekrente

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een variabele hypotheekrente. De te betalen hypotheekrente wordt dan maandelijks vastgesteld. Hierdoor is de rente constant afhankelijk van de marktontwikkelingen.
Een groot voordeel is dat je nog mee kunt profiteren van verdere renteverlagingen. En zodra de rente weer stijgt, kun je alsnog kiezen voor een lange rentevaste periode. Maar hier kleven wel risico’s aan. Je moet de ontwikkeling van de hypotheekrente immers goed in de gaten houden. En bij een renteverhoging kunnen de tarieven voor de langere rentevaste periodes naar verhouding gelijk sterk stijgen. De vraag is of je bij een rentestijging van 0,2% direct al zou besluiten te kiezen voor de veel hogere 'vaste rente'.  

Kun je een rentestijging financieel opvangen?

Stel, je sluit een hypotheek af van 234.000 euro. Je kiest voor een rentevaste periode van 5 jaar tegen 2 procent. Het is (als voorbeeld) een lineaire hypotheek met een looptijd van 30 jaren. In de eerste maand ben je verschuldigd:

  • 234.000 euro / 360 maanden = 650 euro aan aflossing per maand (wat bij een annuiteit overigens beduidend lager is)
  • Rentelasten in de 1e maand: 234.000 euro x 2 procent = per maand 390 euro
  • In totaal ben je verschuldigd: 650 euro + 390 euro = 1.040 euro

Na 5 jaar stijgt de hypotheekrente naar 4,25 procent. Wat zijn de gevolgen? De hypotheekschuld is inmiddels gezakt met: 650 euro x 60 maanden = 39.000 euro.

  • Maandlasten in de 61e maand:
  • Aflossing: 650 euro
  • Rente: 195.000 (234.000 – 39.000) x 4,25 procent = per maand 690,63 euro

De bruto maandlasten stijgen naar: 1.340,63 euro

Dit kun je voorkomen door de hypotheekrente zo lang mogelijk vast te zetten. Tegen de huidige tarieven is een rentevaste periode van 20 jaar nog steeds zeer aantrekkelijk.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 26-07-2016. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.