Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Nieuwe spelregels voor VvE's

Verenigingen van appartementseigenaren zijn voortaan verplicht een spaarpot voor groot onderhoud aan te houden, die met een bepaald minimum bedrag dient te zijn gevuld.
Daarbij valt te denken aan een percentage van de herbouwwaarde van het totale appartementencomplex. Hierbij kan de opstalverzekering richtlijn zijn.

Minister Blok (wonen) heeft dat onlangs aangekondigd.

Volgens de bewindsman reserveert circa een op de drie verenigingen van eigenaren (VVE) onvoldoende geld voor het onderhoud. Dat gaat niet alleen ten koste van de woningen zelf, maar ook van de leefbaarheid in de buurt.

Koepelorganisatiue VvE Belang reageert positief op het besluit.
"Eigenaren die niet bereid zijn om een bijdrage te leveren aan goed onderhoud, kunnen straks worden aangepakt. Verenigingen van eigenaren die hun taak serieus nemen, krijgen daarmee een forse steun in de rug", zo stelt voorzitter Fred Schuurs.

Gemeenschappelijk belang
Waar een woningeigenaar de kosten van (groot) onderhoud direct in zijn portemonnee merkt, ligt dat bij appartementseigenaren anders. Immers een appartement is maar een onderdeel van het volledige flatgebouw, dat uit meerdere appartementen kan bestaan. De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een dak of reparatie van een riolering komen daar niet voor rekening van het appartement dat daar vlak onder of boven ligt, maar voor alle eigenaren. Zij maken immers allemaal gebruik van de (beschutting van) het dak, of van (de afvalafvoer van) de riolering.
Bij veel VvE's wil dat nog wel eens op onbegrip stuiten bij de daarin samenwerkende appartementseigenaren. Met soms een weigering financiële bijdrages te leveren tot gevolg.

Met de verplichtstelling voor appartementseigenaren een VvE op te richten heeft den Haag daar een aantal jaren geleden geprobeerd daar wat meer richting aan te geven. Met de nieuwe verplichting voor het onderhoud ook daadwerkelijk financiële reserves aan te houden, worden de regels nu verder aangescherpt.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 03-07-2014. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.