Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Meer hypotheken versneld afgelost

Nederlandse huiseigenaren hebben vorig jaar tientallen procenten meer afgelost op hun hypotheek dan in 2012. Dalende huizenprijzen, de crisis en de angst voor schuld spelen daarbij een rol, zo meldt de Volkskrant.

Aflossingen
de vier grootste Nederlandse banken melden allemaal stevige bedragen aan extra aflossingen te hebben ontvangen. Uit concurrentieoverwegingen willen ze echter niet melden om welke bedragen of om hoeveel klanten het gaat, Maar de daarbij behorende percentages wil men wel openbaar maken: 

  • Rabo: 60% meer aflossing dan in dezelfde periode van 2012
  • ING: 38%
  • ABN: 33%
  • SNS: 20% dan vorig jaar

Dat het daarbij om stevige bedragen zal gaan zal duidelijk zijn. Maar de vraag is waarom veel huiseigenaren die stap hebben gezet.

Meer rendement van spaargeld
Het lijkt aannemelijk dat het niet alleen maar zal gaan om het verminderen van potentiële restschulden (wanneer de hypotheek hoger is dan de woningwaarde). "Ook klanten met overwaarde op hun huis lossen extra af", melden de banken. Zij hebben waarschijnlijk een andere motivatie: aflossen levert meer op dan een spaarrekening. Tot begin 2009 was de spaarrente ongeveer 5 procent, terwijl huiseigenaren, met dank aan de hypotheekrenteaftrek, netto 2,5 tot 2,9 procent hypotheekrente betaalden. Spaargeld leverde dus bijna twee keer zo veel op als aflossen. Sinds 2012 is deze situatie omgeklapt: aflossen levert nu netto meer op dan de relatief lage spaarrente."

Kapitaaleisen
Banken moedigen volgens de krant hun klanten tegenwoordig actief aan om af te lossen. "Dat was vroeger wel anders. Maar ook de banken zijn geschrokken van de huizenprijsdaling", stelt de krant. "Ze hebben veel hypotheken in de boeken staan die hoger zijn dan de waarde van het onderpand. Daardoor loopt de bank meer risico, zeker met hypotheken zonder NHG-garantie. Daar komt bij dat banken vanwege strengere kapitaalseisen meer eigen vermogen moeten aanhouden in relatie tot hun kredietportefeuille. Die ratio kunnen banken opkrikken door meer vermogen aan te trekken - of door hun kredietportefeuille in te krimpen. Hypotheekklanten die aflossen, helpen bij dat laatste. Bijna alle banken hebben dit najaar de boetes op voortijdig aflossen geheel of gedeeltelijk geschrapt."

En u?
Het is jammer dat door de krant deze materie zo beperkt wordt beschreven. Want of het interessant is uw hypotheek versneld af te lossen is van heel wat meer omstandigheden afhankelijk dan alleen de rente op uw spaargeld. Begrijpelijk. Dat wel. Maar wel iets kort door de bocht.
Natuurlijk speelt de hypotheekrente een rol. Maar ook het eigen woning forfait kan een rol spelen. Net als de vraag hoeveel pensioen is opgebouwd. Bij een spaarhypotheek kan het in de laatste jaren van de looptijd zelfs ronduit nadelig zijn.
Kortom: de vraag is op welke plaats uw euro het meeste (en veiligste) rendement oplevert. Op uw spaarrekening, op een deposito, in uw hypotheek,  als extra storting in uw pensioen'pot', in een belegging, of nog anders.
Bij het maken van die keuze gaan wij u graag helpen.
Wanneer u belt, maken wij daar graag tijd voor vrij.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 03-01-2014. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.