Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Nog lagere zorgpremies?

De gemiddelde zorgpremie daalde licht in 2013. Dit komt door de positieve resultaten van zorgverzekeraars, die zij onder andere behalen door een scherpe inkoop van zorg. Dit stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vast in haar jaarlijkse marktscan van de zorgverzekeringsmarkt. Bedroeg de premie in 2012 nog gemiddeld eur.1226 in 2013 was de jaarpremie gedaald naar gemiddeld eur.1213 per persoon.

Preferentiebeleid
Ook al hadden de maatregelen van de overheid een premieverhogend effect, dankzij het preferentiebeleid voor geneesmiddelen, waarmee zorgverzekeraars afdwongen, dat apotheken goedkopere medicijnen met dezelfde werkzame stof aanbieden aan hun patiënten, ontstond voldoende ruimte om de premies per saldo iets te kunnen verlagen. Dit preferentiebeleid heeft tot nu toe al 750 miljoen euro bespaard.

Meer keuzevrijheid
Onder andere door de scherpe zorginkoop hebben de zorgverzekeraars dit jaar naar verwachting opnieuw meevallende resultaten. Dit geeft hen de mogelijkheid om nog meer onderscheid te maken tussen de polissen voor 2014. Zorgverzekeraars kunnen de opbrengsten bijvoorbeeld gebruiken om de zorgpremies verder te verlagen of voor dezelfde premie als vorig jaar een zorgpakket samen te stellen met meer keuze uit gecontracteerde zorgaanbieders.

Om te zorgen dat verzekerden de zorgpolissen goed kunnen vergelijken, moeten zorgverzekeraars op tijd informatie geven over de inhoud van het zorgpakket, met welke  zorgaanbieders zij een contract hebben gesloten en welke vergoeding zij geven voor niet-gecontracteerde zorgaanbieders.

Steeds meer verzekerden kiezen bewust hun polis
De zorgverzekeringsmarkt is toegankelijk. Hoewel de meeste mensen vinden dat het veel tijd en moeite kost om polissen te vergelijken, signaleren wij toch dat steeds meer verzekerden overstappen naar een andere verzekeraar: het aantal overstappers in 2013 is met 8,3% het hoogst sinds 2007.
De NZa ontving geen signalen over het schenden van acceptatieplicht, het verbod op premiedifferentiatie of andere vormen van risicoselectie die in strijd zijn met de wet. De basisverzekering is hierdoor toegankelijk voor iedereen. Wat dat betreft lijken de verzekeraars zich goed aan de wettelijke normen te houden. Ook de aanvullende verzekering, waarvoor wel acceptatievoorwaarden gesteld mogen worden, is in praktijk nog zeer toegankelijk. 

Verzekerden besparen op hun zorgverzekeringen
De cijfers wijzen erop dat consumenten proberen op hun zorgverzekeringen te besparen. Zo kiest bijna 10% van de verzekerden voor een vrijwillig eigen risico. Ook het aantal verkochte aanvullende zorgverzekeringen daalde van 14,7 miljoen in 2012 tot 14,3 miljoen in 2013. Dit betekent dat nu iets meer dan 85% van alle verzekerden een aanvullende zorgverzekering heeft. Van de verzekerden sloot 9% een restitutiepolis zonder gecontracteerde zorg af in 2013.

Hulp bij het vergelijken
Gebruikelijk is dat de zorgverzekeraars in het najaar met grote reclamecampagnes de aandacht op hun eigen producten proberen te vestigen. Het aantal aanbieders is op dat terrein inmiddels zo groot geworden, dat het zonder hulp vrijwel ondoenlijk is juiste keuzes te maken.
Wanneer u daar prijs op stelt zullen wij u daar graag even bij helpen.

 

 

 

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 14-08-2013. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.