Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Ondernemers ook aansprakelijk voor ingehuurde ZZP-er

Het economisch klimaat maakt het voor veel ondernemers noodzakelijk om werknemers te ontslaan. De praktijk leert dat die ondernemers veel van die (voormalige) werknemers weer terug-inhuren om door te gaan met de werkzaamheden. Maar dan als ZZP-er. 
Een situatie door voor beide partijen financieel voordelen kan bieden.
Maar de vraag is wat dit doet met de aansprakelijkheid van de ondernemer.

Voor dit soort zaken is een uitspraak van de Hoge Raad van 23 maart 2012 van belang.
Met name lid 4 van artikel 7:658 BW speelt hier een belangrijke rol. Daarin wordt gemeld, dat "hij die in de uitoefening van zijn bedrijf of beroep arbeid laat verrichten door een persoon met wie hij geen arbeidsovereenkomst heeft, aansprakelijk is voor de schade die deze persoon in de uitoefening van zijn werkzaamheden lijdt"
Het 'wisselen van pet' (van werknemer naar ZZP-er) ontslaat de ondernemer dus niet van zijn zorgplicht richting opdrachtnemer. Met name in gevallen waarbinnen sprake is van onveilige werkomstandigheden speelt dit artikel een grote rol.

De praktijk
Ondernemers die hun aansprakelijkheid middels een verzekering hebben afgedekt kunnen eens per jaar opgeven hoe de omzet van de onderneming zich heeft ontwikkeld. Daarmee kan de betrokken verzekeraar de polis aanpassen aan de juiste omstandigheden.
(Als adviseurs gebruiken wij die gegevens overigens ook om na te gaan of de overige verzekeringen nog voldoende dekking geven.)
Maar bij het opgeven van omzet- en looncijfers kan het verstandig zijn ook rekening te houden met de gegevens van de 'ingehuurde ZZP-ers'


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 24-05-2013. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.