Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Zorgverzekeraar krijgt te veel macht

Tandartsen, fysiotherapeuten en psychologen vinden dat zorgverzekeraars te veel macht krijgen door de laatste plannen van het ministerie van Volksgezondheid. Want als het aan het ministerie ligt, bepaalt de zorgverzekeraar in de toekomst van welke hulpverlener de behandeling betaald wordt.

Geen contract, geen vergoeding
Als bijvoorbeeld een tandarts geen contract heeft met een bepaalde verzekeraar, moeten patiënten van de desbetreffende verzekeraar hun eigen behandeling betalen of een andere tandarts zoeken.

Petitie
De afgelopen tijd verzamelden zorgverleners 95.000 handtekeningen van patiënten en collega's. Deze zijn gebundeld in een petitie en dinsdagmiddag aangeboden aan het ministerie van Volksgezondheid.

Verzekeraars willen sturen
In de Tweede Kamer wordt momenteel gesproken over het voorstel van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) over aanpassing van de Zorgverzekeringswet. In de aanpassing staat dat zorgverleners en zorgverzekeraars een contract met elkaar moeten hebben, anders wordt de behandeling niet vergoed door de basisverzekering.

Macht
 ''Op die manier krijgen zorgverzekeraars veel te veel macht’’, zegt een woordvoerster van de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT), een van de ondertekenaars van de petitie.

Prijs
''Stel dat je tandarts, die je al jaren hebt, het niet eens is met de voorwaarden van de verzekeraar, dan wordt je behandeling niet meer vergoed’’, aldus de woordvoerster.
''Stel dat er slechte zorg wordt geleverd, dan is het goed om de behandeling niet meer te vergoeden. Maar momenteel gaat het vooral over de prijs en wij vinden niet dat verzekeraars die mogen bepalen of afdwingen.''

Zorgverzekeraars zeggen de zorgverleners te beoordelen op kwaliteit en prijs. Maar de winstgerichtheid van verzekeringmaatschappijen brengt met zich mee dat in praktijk alleen naar de prijs gekeken zal worden.
Sterker nog, in een recent rapport van Minister Schippers (Zorg) wordt geconcludeerd, dat verzekeraars weinig 'baat' hebben bij het controleren op fraude in de zorg. Het zou ze te weinig opleveren. Waarmee nog duidelijker wordt vastgesteld, dat winstcijfers bepalend zijn voor het gedrag.

En nu?
Wanneer verzekeraars kunnen gaan bepalen welke behandelaar de voorkeur gaat verdienen, zal niet meer de relatie arts/patient bepalen wat goed is voor de patient, maar zal de goedkoopste oplossing bepalend worden. En of de patient daar beter van wordt.....
Meer dan ooit wordt daarmee duidelijk dat vrijheid van artskeuze van groot belang is en blijft.



 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 21-05-2013. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.