Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Tijd is rijp om een huis te kopen

De overdrachtsbelasting is gedaald van 6 procent naar 2 procent. Wat betekent dat voor u als koper?

Door de lagere overdrachtsbelasting dalen de bijkomende kosten voor de aanschaf van een bestaande woning. Dat er dan heel wat bespaard wordt, is duidelijk. Indien u een woning van 250.000 euro koopt bespaart u op de overdrachtsbelasting maar liefst € 10.000. Omdat de hypotheek daardoor lager uitvalt dan voorheen, spaart u bovendien rentelasten uit.
Of u kunt ervoor kiezen om deze 4% voor iets anders te gebruiken, zoals de aanschaf van die net iets meer luxe keuken.

Kopen met Nationale Hypotheek Garantie
Vóór de verlaging van de overdrachtsbelasting kon u bij een koopsom van € 312.500 nog Nationale Hypotheekgarantie (NHG) krijgen, nu ligt dat bedrag op € 324.074 bij een bestaande woning.
Indien u een woning koopt met NHG dan betekent dit, dat indien u niet meer in staat bent om uw hypotheek af te lossen en u gedwongen bent om uw woning te verkopen, het garantiefonds dat de NHG uitvoert in bepaalde situaties garant staat voor het terugbetalen van de restantschuld aan de geldverstrekker. Zo’n situatie zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat u arbeidsongeschikt raakt of dat er één inkomen wegvalt door scheiding.

Maar hoe kan het nu dat de koopsom met NHG hoger ligt dan voorheen? U komt in aanmerking voor NHG als u voor de totale aanschaf niet meer kwijt bent dan € 350.000. Dat is de koopsom plus de bijkomende kosten (zoals notariskosten, overdrachtsbelasting en afsluitkosten). Voor zowel een bestaande woning als een nieuwbouw woning worden deze kosten door de NHG gezet op 8% van de koopsom. Nu het aandeel bijkomende kosten lager is, kan de koopsom wat hoger uitvallen.

Het afsluiten van een hypotheek met NHG brengt vaak ook nog voordelen met zich mee. Zo is de rente hiervoor lager, de kosten voor het afsluiten hiervan zijn aftrekbaar en daarnaast zijn de inkomenseisen hiervoor dusdanig streng, dat u altijd ‘veilig’ zult lenen.

Rente verlaagd
Daarnaast heeft een aantal hypotheekverstrekkers de hypotheekrente verlaagd. De afgelopen tijd hebben beleggers Griekse en Italiaanse obligaties verruild voor de veiligere Duitse, Zweedse en Nederlandse obligaties. Die ontwikkeling drukt de rente op de kapitaalmarkt. En daardoor daalt dan weer de hypotheekrente. Het gaat om een daling van ongeveer 0,1 procent bij hypotheekrentes met een looptijd van tien en vijftien jaar.

Opleving
Minder belasting en een rentevoordeel. Dat maakt het kopen van een huis een stuk aantrekkelijker.  En dat mag ook wel.
In het tweede kwartaal van 2011 lag het aantal verkopen meer dan 8 procent lager dan in dezelfde periode een jaar geleden. In juni was dat zelfs 12,6 procent lager. Maar nu is het aantal huishoudens met verhuisplannen enorm toegenomen, blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy. Een op de twaalf wil binnen nu en één jaar een woning kopen.

Uw mogelijkheden
De lagere overdrachtsbelasting geldt voor één jaar. De beslissing om te kopen, kan daardoor beter niet op de lange baan geschoven worden. Ook omdat de huizenprijzen kunnen stijgen als de vraag toeneemt. Nu, met de lagere rente, de lage overdrachtsbelasting en vóór een eventuele prijsstijging, lijkt de tijd rijp voor koop. Wilt u weten wat uw kansen zijn op de woningmarkt? Kom gerust eens praten over uw mogelijkheden. Wij informeren en adviseren u graag.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 21-07-2011. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.