Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Waarborgfonds

Waarborgfonds biedt vangnet bij onverzekerde schade of letsel


Het zal u maar gebeuren. U wordt aangereden en helaas is de veroorzaker onverzekerd. Of u komt bij uw geparkeerde auto en ontdekt een lelijke kras over de hele zijkant gemaakt door een ander voertuig. Uiteraard heeft de dader zijn gegevens niet achtergelaten. Gelukkig kunt u in dit soort gevallen een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer.

Het Waarborgfonds Motorverkeer is door verzekeraars in het leven geroepen voor schades waarbij er geen veroorzaker of verzekeraar is die aansprakelijk is voor de schade. Als benadeelde kunt u dan bij dit ‘vangnet’ een claim indienen voor een vergoeding. Het moet overigens wel altijd gaan om schade die door een ander motorvoertuig is toegebracht. Of door een gekoppelde aanhangwagen en lading afgevallen van een motorvoertuig. Opzettelijke vernieling komt niet voor vergoeding in aanmerking. U betaalt via uw WA-verzekering mee aan dit fonds.


Meer claims

Er wordt steeds vaker een beroep gedaan op het Waarborgfonds. In 2010 steeg het aantal claims met 7,5 procent tot 57.200. Dat zijn ruim 155 claims per dag. Het gaat daarbij vooral om aanrijdingen waarbij de aansprakelijke dader onbekend is gebleven. Maar vorig jaar waren er ook 2.250 claims waarbij de dader onverzekerd was. Driekwart van de ingediende dossiers werd geheel of gedeeltelijk gehonoreerd met een gemiddelde uitkering van 1.175 euro per toegekende claim.


Maatschappelijk nut

Het Waarborgfonds bewijst niet alleen zijn nut in individuele schadegevallen, maar ook als een autoverzekeraar niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen. Dat was vorig jaar het geval bij online verzekeraar Ineas die inmiddels failliet is. Het Waarborgfonds Motorverkeer staat dan onder bepaalde voorwaarden borg voor WA-schadeclaims van derden waarvoor Ineas-verzekerden wettelijk aansprakelijk zijn.


Claim indienen

Heeft u een schade- of letselzaak die niet gedekt wordt door een verzekeraar, leg uw claim dan voor aan het Waarborgfonds Motorverkeer. Daarbij moet uw claim wel aan één van onderstaande eisen voldoen:
• Het moet vaststaan dat een onbekend motorvoertuig de schade heeft veroorzaakt.
• Het motorvoertuig van de tegenpartij is onverzekerd.
• De aangebrachte schade is door een gestolen motorvoertuig aangebracht.
• Het motorvoertuig van de tegenpartij was wel verzekerd, maar zijn verzekeraar is failliet.
• De tegenpartij is vanwege geloofsovertuiging principieel bezwaard zich te verzekeren en
  heeft hier door van de overheid een vrijstelling gekregen.

Maar als u aan één van deze eisen heeft voldaan bent u er nog niet. U moet aangifte hebben gedaan bij de politie (binnen 14 dagen). Daarnaast dient u ook aan te tonen dat de schade is veroorzaakt door een ander motorvoertuig. En, indien de tegenpartij bekend is, dient u ook te bewijzen dat deze aansprakelijk is. Tot slot dienen getuigen te bevestigen dat uw voertuig voor de schade onbeschadigd was.
Bij een onverzekerde tegenpartij dient u deze schriftelijk aansprakelijk te stellen.

Voor een schade die heeft plaatsgevonden in het buitenland gelden andere eisen om voor schadevergoeding in aanmerking te komen. U leest hier meer over op www.wbf.nl of neemt u hierover verder contact met ons op.

Het Waarborgfonds hanteert een eigen risico van 250,00 euro voor materiële schade veroorzaakt door een onbekend motorrijtuig. In alle andere toegekende claims is er geen eigen risico.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 08-07-2011. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.