Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Hypotheekrente nog nooit zo laag geweest

Tijdens het Pinksterweekend is de rente op de kapitaalmarkt gedaald tot onder de 2,9 procent. Dat is het laagste niveau sinds het jaar 1540, blijkt uit research van Wegwijs Kenniscentrum. De rente voor tienjarige staatsleningen (SL-rente), die ook leidraad is voor het niveau van de hypotheekrente, heeft in de geschiedenis alleen rond het jaar 1895 even dit lage percentage aangetipt.

De kapitaalmarktrente is onder het niveau van juli 2005 gedaald toen de rente maar net boven de 3 procent bleef. De hypotheekrente lag toen echter aanzienlijk lager dan nu.

Onzekerheid Financiële markten
Volgens de onderzoekers zoeken grote investeerders en institutionele beleggers vanwege de chaotische financiële stand van zaken in de zuidelijke landen van Europa naar zekere partijen om hun geld te beleggen. Overheden werden altijd als goudgerande zekerheden beschouwd. Zij kunnen hun schulden immers altijd afbetalen door belasting te heffen op hun burgers. Alle burgers van een land staan in feite samen garant voor het terugbetalen van leningen die de staat nodig heeft om haar plannen te verwezenlijken. Die zekerheid is echter niet altijd meer aanwezig. Sinds het debacle in Griekenland zijn investeerders volgens Wegwijs huiverig geworden om aan bepaalde staten geld te lenen. 'Naast Griekenland leven ook de Spanjaarden, de Portugezen, de Italianen en de Ieren op te grote voet.

Degelijk imago van Nederland meevaller
Landen als Duitsland en Nederland staan echter als financieel zeer degelijk bekend. Het geld van beleggers stroomt in verband daarmee rijkelijk naar ons land toe. Zoveel geld zelfs dat Nederland in staat is om de rentevergoeding daarvoor te verlagen tot het laagste niveau sinds 1540, het moment waarop voor het eerst de rente werd geregistreerd. Terwijl Nederland enerzijds garanties moet afgeven aan de Griekse regering -  en wellicht straks nog aan andere regeringen – tegen een rente van 5 procent, kan het zelf geld op de kapitaalmarkt lenen tegen rentepercentages van onder de drie procent. Dit type meevallers is nog niet in de begroting opgenomen', aldus Wegwijs.

Banken maken nog grote marges
De lage kapitaalmarktrente vertaalt zich niet direct in een lagere hypotheekrente. Wegwijs: 'De kredietcrisis is hier debet aan. Banken willen hun verliezen van de afgelopen jaren in een snel tempo terugverdienen. De lage marktrente geeft hen daartoe de kans zonder de woningmarkt al te sterk negatief te beïnvloeden.'

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 26-05-2010. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.