Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Prinsjesdag. Wat zijn de gevolgen?

Eerst nog even de begrippen. Miljoenennota en Rijksbegroting, hoe zit dat ook al weer? 
De Miljoenennota is een algemene toelichting op de Rijksbegroting en geeft een samenvatting van de belangrijkste plannen.
De Rijksbegroting zelf bestaat uit deelbegrotingen van de verschillende ministeries, die ieder als apart wetsvoorstel bij de Tweede en Eerste Kamer worden ingediend en behandeld.
Pas als de Tweede en Eerste Kamer de voorstellen (al dan niet gewijzigd) hebben aangenomen, kunnen de ministers de voorgenomen plannen uitvoeren en het geld vanaf 1 januari van 2010 uitgeven.

Ook 2010 is nog een crisisjaar
Ondanks de voorzichtige positieve signalen die af en toe de kop op steken en doen vermoeden dat het einde van de economische crisis in zicht is, lijkt de regering ons op Prinsjesdag te waarschuwen om niet al te enthousiast te worden. Zij wijst ons in de miljoenennota op het feit dat 2010 onverminderd een crisisjaar zal zijn. Onze economische uitgangspositie heeft serieuze klappen opgelopen, de werkloosheid loopt snel op en bedrijven zien omzetten dalen en verliezen oplopen. ‘Nederland heeft nog zware jaren voor de boeg’.

Lichte daling koopkracht
Omdat de inflatie behoorlijk beperkt bleef, zijn veel huishoudens in 2009 er in koopkracht op vooruit gegaan. In 2010 zal dit niet het geval zijn. De koopkracht zal dan gemiddeld licht dalen. Het kabinet geeft verder aan dat, als 2009 en 2010 bij elkaar worden genomen, de koopkrachtontwikkeling nog positief is.

Herstel hypotheekrenteaftrek na tijdelijke verhuur
Wanneer u uw woning te koop heeft staan, terwijl u al een andere woning heeft aangekocht, mag u van beide woningen de hypotheekrente voor een bepaalde periode van het belastbaar inkomen in Box 1 aftrekken. Bent u al verhuisd en verhuurt u uw te koop staande woning tijdelijk, dan komt de hypotheekrenteaftrek op deze woning te vervallen.
Voorheen was het echter zo, dat wanneer uw woning alsnog weer leeg kwam te staan, de hypotheekrenteaftrek niet opnieuw kon worden toegepast. Vanwege de huidige economische crisis, zal dit in 2010 en 2011 wellicht wél mogelijk zijn.

Verlaging BTW-tarief op meer werkzaamheden aan uw woning
Vanaf 1 juli 2009 was het BTW-tarief voor isolatiewerkzaamheden aan woningen al verlaagd van 19% naar 6%. Vanaf 15 september 2009 mogen ook schilderwerkzaamheden en stukadoorswerkzaamheden onder dit lagere tarief vallen. Ook schoonmaakwerkzaamheden zullen onder het lage BTW-tarief van 6% gaan vallen (nog niet bekend per wanneer).

Vereenvoudiging Bijleenregeling
Wie zijn eigen huis met winst verkoopt dient deze 'winst' weer te investeren bij de aankoop van een nieuwe woning, mits deze aankoop binnen de eerste 5 jaren plaatsvindt. Dat staat bekend onder de naam 'bijleenregeling'. Doet u dat niet, dan zal de rente van dat extra hypotheekdeel niet aftrekbaar zijn. Die termijn van 5 jaren zal nu worden teruggebracht tot 3. Wat betekent, dat u de winst die u bij verkoop behaalt eerder (na 3 jaar i.p.v. na 5 jaar) kunt gebruiken voor andere doeleinden.

Momenteel is in de Bijleenregeling ook opgenomen dat wanneer u goedkoper gaat wonen, er een speciale regeling van kracht is. Deze wordt per 1 januari 2010 afgeschaft. De hypotheekrente is vanaf 2010 alleen nog maar aftrekbaar voor zover de woning niet uit de overwaarde van de verkoop van een vorige woning betaald kan worden. Dit kan voor mensen die goedkoper gaan wonen een aanzienlijk nadeel zijn, als zij bijvoorbeeld gepland hadden hun overwaarde aan te wenden als pensioen.

Meer informatie? Kom bijpraten 
Zo rondom Prinsjesdag, wanneer er allerlei nieuwe plannen en maatregelen worden aangekondigd die van invloed kunnen zijn op uw eigen huishoudboekje, is het goed om alles voor u zelf eens op een rij te zetten.

Het kan dan ook zeker geen kwaad om weer eens een afspraak met ons te maken. Bijvoorbeeld om over de toch wel complexe Bijleenregeling te praten. Wij maken graag tijd voor u vrij. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 23-09-2009. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.