Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Huis kopen met bedenktijd

Huis kopen met bedenktijd is een stuk veiliger

Sinds 1 september 2003 worden huizenkopers beter beschermd. Eén van de belangrijkste nieuwe regels is de bedenktijd van drie dagen. Daardoor kan iemand die een huis of appartement koopt binnen drie dagen, zonder opgave van redenen, alsnog van de koop afzien. En deze wettelijke bedenktijd geldt alleen voor de koper, dus niet voor de verkoper!

Niemand koopt natuurlijk een huis zonder daar goed over na te denken. Maar dan nóg blijft het zetten van een handtekening op het koopcontract een spannend moment. Naast enthousiasme is er ook altijd een gevoel van ‘ik kan er nu echt niet meer van af’. Natuurlijk gelden er vaak ontbindende voorwaarden, zoals het niet rond kunnen krijgen van de financiering. Maar daarbuiten is het praktisch onmogelijk om de koopovereenkomst zonder kleerscheuren te ontbinden. Terwijl er genoeg redenen kunnen zijn die je als koper alsnog willen doen afzien van de koop. Met deze wettelijke regeling is dat nu een stuk gemakkelijker.

Overigens mogen koper en verkoper onderling wel afwijken van de duur van de bedenktijd. Korter dan drie dagen mag niet, langer wel. Ook mogen beide partijen afspreken dat ook de verkoper een bedenktijd krijgt. Op de bedenktijd van 3 dagen is de Algemene Termijnwet van toepassing. Hierin staat dat tenminste twee van de drie dagen geen zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag mogen zijn. Voor een koopovereenkomst die wordt getekend op woensdag eindigt daardoor de bedenktijd op maandag. Maar als de overeenkomst wordt getekend op donderdag eindigt de bedenktijd eveneens op maandag! Nog een paar voorbeelden: indien de koopakte wordt overhandigd op vrijdag eindigt de bedenktijd op dinsdag, bij ondertekening op zondag eindigt de bedenktijd op woensdag. Hoe muggenzifterig dit nu misschien lijkt; als u van dit recht gebruik wilt maken is het van groot belang dat hierover geen misverstand bestaat.

Wie als koper gebruik wil maken van zijn bedenktijd zal aan de verkoper duidelijk moeten maken dat hij de koopovereenkomst wil ontbinden. De wet geeft niet aan in welke vorm dit moet geschieden. Maar het is van belang dit zorgvuldig te doen. Bijvoorbeeld door het versturen van een fax met verzendbevestiging of een aangetekende brief met handtekening retour. Indien zowel u als koper maar ook de verkoper ‘domicilie’ hebben gekozen bij de notaris wordt dit overigens een stuk gemakkelijker. Een opzegging wordt namelijk geacht de verkoper te hebben bereikt als de opzegging is gericht aan deze notaris. Dus, is de verkoper niet thuis of reageert hij niet, dan kunt u de notaris bellen, zelfs de voicemail van de notaris inspreken of een e-mail sturen. Ook buiten kantooruren.

Hoe dan ook blijft het kopen van een huis een belangrijke gebeurtenis waar veel aan vast zit. Zonder meer is het van belang u hierbij goed door professionals te laten begeleiden en voorlichten. Bij ons bent u in ieder geval altijd welkom!

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 29-09-2008. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.