Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Woekerpolissen: Ombudsman maant verzekeraars

Ondanks, dat de overheid al geruime tijd geleden diepgaand onderzoek heeft opgedragen over de stand van zaken rondom de 6,5 miljoen beleggingspolissen, lijkt een oplossing verder weg dan ooit. Het IFO (Instituut voor Financieel Onderzoek) blijkt niet in staat te zijn op korte termijn met resultaten te komen, het Ministerie van Financien blijkt daar geen versnelling in aan te kunnen brengen en de verzekeraars lijken rustig achterover te hangen. Voor Jan Wolter Wabeke, de ombudsman voor de financiële dienstverlening, was dat aanleiding de verzekeraars eens stevig onder druk te zetten. 
Met een brief die Wabeke pas stuurde maant hij de verzekeraars voor eind juni met helderheid te komen. Hij eist:

  1. duidelijkheid op welke polissen meer dan 2,5% en 3,5% kosten worden berekend
  2. 'zo spoedig mogelijk' aan te geven hoe de betrokken polissen alsnog zullen worden aangepast
  3. aan te geven hoe consumenten eventueel worden gecompenseerd
  4. in 2009 informatie hierover van verzekeraars naar polishouder 

Eerst even de geschiedenis: 
In het verleden boden verzekeraars 'kapitaalverzekeringen' aan (in de volksmond: levensverzekeringen met een einduitkering), waarvan de uitkomst spijkerhard werd gegarandeerd. De einduitkering werd daarnaast vaak nog verhoogd met een percentage, dat afhankelijk was van de bedrijfsresultaten van die verzekeraar. En bij een looptijd van 30 jaren betekende dit soms zelfs een verdubbeling van de einduitkeringen. 

De 'beleggingsverzekering'
Nadat een jaar of 25 geleden ook de particulier het beleggen in aandelen had ontdekt, brachten de verzekeraars kort daarna nieuwe kapitaalverzekeringen op de markt, waarbij de eindkomsten afhankelijk werden gesteld van de resultaten van een bepaald pakket aandelen.  

Advisering
Omdat ook in deze sfeer tal van soms zeer ingewikkelde vermogens- en verzekeringsconstructies mogelijk waren, ontwikkelden de verzekeraars diverse rekenprogramma's, waarmee de einduitkomsten konden worden berekend. En het gunstige beleggingsklimaat van die jaren, gecombineerd met de toen geldende belastingvrijstelling voor kapitaalverzekeringen deed veel consumenten dan ook besluiten te kiezen voor een beleggingsverzekering.

Woekerpolissen
Wat de rekenprogramma's echter niet inzichtelijk maakten, waren de kosten die verzekeraars in rekening brachten voor het beheren van de beleggingspolissen. En toen, na de aandelencrisis, de waardeontwikkeling van de polissen achter bleef, waren het de consumentenorganisaties die, dankzij ingewikkeld rekenwerk, er achter kwamen, dat sommige verzekeraars wel erg veel kosten in rekening brachten. De naam 'woekerpolis' was geboren. 

Druk op verzekeraars
Keer op keer wordt vanuit diverse geledingen in de markt druk op verzekeraars uitgeoefend om nu toch eindelijk met duidelijkheid te komen. Op dat terrein werken diverse organisaties van assurantie- tussenpersonen en consumentenorganisaties samen met de ombudsman. De vraag blijft alleen waarom sommige verzekeraars daar nog steeds niet in zijn geslaagd.

Commentaar
Verzekeraars bieden zekerheid. Dat is hun vak. Dat daar kosten voor in rekening worden gebracht is dan ook logisch. En dat de kosten verschillend zijn per verzekeraar is ook al langer bekend. Want verzekeraars verschillen nu eenmaal in voorwaarden en premies. Maar wanneer er verzekeringmaatschappijen zijn, die daarbij ethische normen overschrijden, zou het wenselijk zijn de namen van die verzekeraars eens bekend te maken. Of zou dat de reden zijn, dat sommige verzekeraars nog steeds geen gegevens leveren?

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 09-06-2008. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.