Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaaradvies.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

25-09-2018

Sparen voor de studie van de kinderen?

Ouders willen het liefst de kinderen een kapitaaltje meegeven zodra ze het ouderlijk huis verlaten. Maar misschien is het wel verstandiger om te sparen voor hun studie.

Vroeger werden er massaal spaarverzekeringen afgesloten voor de kinderen. Zodra ze 18 jaar werden, werd het opgebouwde kapitaal in één keer uitgekeerd. Tegenwoordig is dat fiscaal niet meer interessant. Door de lage spaarrente lijkt ook het sparen zelf niet meer interessant. Het levert immers nauwelijks nog rente op?  Toch wil je de kinderen graag op gang helpen zodra ze het huis verlaten.
Door de afbraak van de studiefinanciering en de introductie van de studieschuld stappen tegenwoordig heel wat kinderen de maatschappij in met weliswaar een goede opleiding, maar tevens met een enorme schuld. En dat maakt hun start er niet makkelijker op.
Vandaar dat veel ouders tegenwoordig sparen voor de opleiding van hun kinderen. Want daarmee kunnen ze 'straks' schuldenvrij de maatschappij in. 

Wat houdt een studieschuld in?

Tot een paar jaren geleden hadden studenten recht op een tegemoetkoming in de studiekosten, de studiefinanciering. Voor ouders met een laag inkomen bestond zelfs recht op een nog hoger bedrag. Tegenwoordig stelt die studiefinanciering niet zoveel meer voor. De nadruk ligt nu op het lenen van geld.
Het gevolg is dat er een studieschuld wordt opgebouwd. Deze zorgt ervoor dat ze na de studie gelijk een schuld moeten dragen. De terugbetaalregeling is weliswaar erg soepel, maar het terugbetalen moet wel gebeuren. Als starter op de huizenmarkt kun je hierdoor het kopen van een huis in bepaalde gevallen wel vergeten. En hoe hoger de studieschuld, hoe langer die de mogelijkheden om een huis te kopen zal blokkeren. 

De kinderen helpen door het bekostigen van de studie

Iedereen heeft natuurlijk gelijke kansen op het volgen van goed onderwijs. Maar helaas gaat deze stelling tegenwoordig niet meer op. Voor studenten waarvan de ouders een laag inkomen hebben hoeft (onder voorwaarden) een groot deel van de studieschuld niet terugbetaald worden. Maar het studeren van de kinderen is voor ouders hoe dan ook duurder geworden.
Ouders die voor de studie dan een flink bedrag achter de hand hebben kunnen hun kinderen helpen schulden te voorkomen. Afgestudeerden die geen schulden hebben, kunnen direct al een volwaardig bestaan opbouwen. 

Hoeveel vermogen moet je achter de hand hebben?

Het maakt nogal verschil welke studie de kinderen gaan volgen. Misschien nog wel bepalender is waar ze de opleiding volgen. Moeten ze op kamers of blijven ze goedkoop thuis wonen? Ook is het belangrijk om vast te stellen wat er nog wel vanuit de DUO komt aan studiefinanciering. Vergeet ook de collegekosten en de totale duur van de opleiding niet. Maak voor jezelf een optelsom van de kosten van de studie en alles wat erbij komt. En schrik dan niet, want wanneer je alles meetelt, kan een studie al snel oplopen tot 1000 euro per maand! En bij een langlopende opleiding kunnen de totale lasten dan oplopen tot tienduizenden euro’s. Dus vroeg beginnen met sparen is belangrijk.

Zonder schulden een carrière op kunnen bouwen is door het huidige studiefinancieringsstelsel een groot geschenk. Je laat de kinderen namelijk liever niet starten met een flinke schuld op hun naam.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens