Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Is de inboedelverzekering wel noodzakelijk?

De kans op een brand in huis is 1 op 65 volgens een onderzoek uit 2014. Toch moet je het gevaar niet onderschatten.

Een inboedelverzekering sluit je hoofdzakelijk af om het risico van brand te ondervangen. Maar de kans dat jouw huis de komende twintig jaar in de fik vliegt is klein. Daarom is een ander veel gebruikt argument voor het verzekeren van de inboedel ook het risico van inbraak.
Toch gaat de dekking van een inboedelverzekering veel verder dan dat. Bovendien gaat het ook niet zozeer om de gevolgen van brand en inbraak. Het gaat om beschadiging of verlies. En dan liefst in zoveel mogelijk gevallen. 

Want bij schade gaat het gelijk om een grote kostenpost

Je sluit de verzekering dan ook vaak niet af voor de vaak wat kleinere schades. Want de meeste mensen kunnen die schades ook zelf wel dragen. De inboedelverzekering sluit je dan ook af voor een schadeoorzaak waarbij de schade in de (tien)duizenden euro’s kan lopen.   
Als je na een schade (brand, storm, water, bliksem, diefstal etc.) jouw inboedel volledig moet vervangen schrik je waarschijnlijk van de hoogte van het schadebedrag. Dat komt omdat we vaak alleen maar denken aan de grote zaken zoals banken, tafels en de grote lcd televisie. Maar vergeet de rest niet. Vooral ook het vervangen van kleding, elektronica en keukengerei vraagt al gauw duizenden euro’s.

Welk verzekerd bedrag moet ik aanhouden?

De inboedel op een bedrag inschatten is een lastige opdracht. In een ver verleden verstrekten de verzekeringmaatschappijen daar lijsten voor die je kon invullen. Maar dan nóg was het een hele klus. Tegenwoordig kun je ook de verzekeraar de waarde in laten schatten. Op basis van onder andere de gezinssamenstelling, het gezinsinkomen en het type huis berekenen verzekeraars een verzekerd bedrag voor de inboedelverzekering. Eigenlijk is het natuurlijk gewoon een inschatting op basis van landelijke gemiddelden. Maar wanneer de verzekerde som op die manier wordt ingeschat wordt vaak een garantie tegen onderverzekering afgegeven. En dan kun je dus nooit te laag verzekerd zijn.

Inboedel verzekeren zonder verzekerd bedrag

Vreemd genoeg is ook dat tegenwoordig mogelijk. Er zijn verzekeraars die geen verzekerd bedrag meer in de polis zetten. Maar aan de hand van jouw postcode de hoogte van de premie vaststellen. Verzekerden in een postcodegebied van een villawijk betalen dan een hogere premie dan verzekerden in een postcodegebied met goedkopere huizen.
Soms is dat wel wat te kort door de bocht. In dure huizen kan namelijk voor minder waarde staan in vergelijking met een starterswoning. Toch is het voor verzekeraars een effectieve manier om eenvoudig de premie vast te stellen.

Helemaal zonder inboedelverzekering verder gaan is voor de meeste mensen geen optie. Maar nu er meerdere methoden zijn om de premie goed vast te stellen kan het vaak wel de moeite lonen daar eens creatief naar te kijken. Al was het alleen maar om onderverzekering te voorkomen. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 06-11-2017. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.