Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Wat doet echtscheiding met het pensioen?

Een scheiding heeft een niet te onderschatten financieel effect. Ook het pensioen wordt meegenomen in de verdeling. Hoe kun je de negatieve effecten beperken?

Een huwelijk wordt doorgaans nog steeds gesloten in gemeenschap van goederen. Het kan anders, maar dan moeten de partners voor de trouwdatum naar de notaris om huwelijkse voorwaarden vast te leggen. Is dit niet gebeurd? Dan zijn beide partners gezamenlijk de eigenaar van de bezittingen en de schulden.
En bij een scheiding moet dat allemaal verdeeld worden. Ook het pensioen dus.

De helft van je pensioen ben je kwijt

Het opgebouwde pensioen kun je onderverdelen in verschillende soorten pensioenen. De belangrijkste zijn het ouderdomspensioen en het partnerpensioen. Het ouderdomspensioen is een uitkering voor jezelf vanaf jouw pensioengerechtigde leeftijd. Het partnerpensioen komt tot uitkering ten behoeve van jouw partner na jouw overlijden. Je ex-partner heeft recht op de helft van de tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen. Dit neemt dus mogelijk een behoorlijke hap uit jouw rechten. Het opgebouwde partnerpensioen gaat zelfs volledig naar jouw ex.

Moet het pensioen altijd verdeeld worden?

Wettelijk gezien heeft jouw voormalige huwelijkspartner rechten. Het is natuurlijk wel mogelijk om afwijkende afspraken te maken. De partner krijgt bijvoorbeeld een geldbedrag extra toegekend in ruil voor de pensioenrechten. Als er geen verdere afspraken over het pensioen gemaakt zijn, geldt de wettelijke verdeling.

Hoe kun je jouw pensioen redden?

Binnen de reguliere pensioenregeling gaat het niet lukken om de gaten weer dicht te krijgen. Na een scheiding gaat de pensioenopbouw gewoon door, maar over de huwelijksperiode mis je de helft. Er zijn mogelijkheden om het tekort weer (deels) aan te vullen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een lijfrentekapitaal op te bouwen. Je kunt nu maandelijks of jaarlijks een bedrag storten waarmee je een kapitaal opbouwt. Zodra je pensioengerechtigd bent, kun je het kapitaal gebruiken voor het aankopen van een periodieke lijfrente-uitkering. Het gestorte bedrag is onder voorwaarden aftrekbaar en de te ontvangen uitkering in de toekomst wordt weer belast.

Er kunnen wel wat fiscale voordelen ontstaan.

De inleg voor een lijfrente is aftrekbaar en de uitkering weer belast. Op het eerste oog schiet je hier niets mee op. Toch is het vaak aantrekkelijk. Na de pensioendatum daalt jouw inkomen. Hierdoor kun je in een lagere belastingschijf terecht komen. Dan is de heffing kleiner dan het fiscaal voordeel uit het verleden. Over het  opgebouwde vermogen aan lijfrente hoef je ook geen vermogensrendementsheffing te betalen. Ook dat kan wat schelen. 

Maar linksom of rechtsom, een echtscheiding heeft niet alleen emotioneel heel wat gevolgen. Ook op financieel terrein zijn de gevolgen fors. En het is dan ook bij uitstek een terrein waar financieel advies heel erg nodig is. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 14-09-2017. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.