Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Verkeerd omgaan met geld is erfelijk

Geldproblemen lijken besmettelijk. Als ouders geldproblemen hebben, brengen ze vaak ook kinderen groot met dezelfde problemen. Het kan zelfs via de genen overgedragen worden.

Hoe je met geld omgaat moet je leren. Geld is immers doorgaans maar beperkt beschikbaar. En meestal krijg je geld ook nog eens steeds in grotere bedragen beschikbaar. Zoals salaris. En daar moet je dan ook weer een hele maand mee kunnen doen.
Het lijkt eenvoudig, maar het is wel gedrag dat geleerd moet worden. Daarnaast is er ook nog een zogenaamd “schulden-gen”.

Financieel opvoeden moet wel gebeuren

Kinderen hoeven op jonge leeftijd nog niet samen met de ouders de administratie te doen. Ook met zakgeld kunnen de eerste stappen in het besef van de noodzaak van het hebben van geld al worden bijgebracht.
Zakgeld dezelfde dag nog uitgeven kan, maar kinderen moeten wel beseffen dat daar nadelen aan zitten. De rest van de week heb je namelijk niets meer te besteden. Bovendien moet voor een grote uitgave weken worden gespaard. Het is eigenlijk een echt huishouden, maar dan in het klein. En juist dát is een belangrijk onderdeel van het financieel opvoeden.

Kinderen uit een gezin met schulden hebben zelf ook een grotere kans op schulden

Uit een onderzoek uit 2011 blijkt dat kinderen die opgegroeid zijn in armoede één tot vier keer meer kans hebben op armoede zodra ze volwassen zijn. Mensen die hun geldzaken zelf niet onder controle hebben kunnen hierover ook geen les geven aan hun kinderen. De aangeleerde manier van geld besteden gaan de kinderen als normaal ervaren en ze zullen het gedrag kopiëren.

Focus niet leggen op besteden van geld

Kinderen die opgegroeid zijn in armoede hebben de focus vaak verkeerd liggen. Als ze geen geld hebben zijn ze eerder bereid om van anderen te lenen. Daarnaast zijn ze vooral gericht op uitgeven en niet op sparen. Op jonge leeftijd moet het besef er al zijn dat je geen geld kunt besteden als je het niet hebt. In een uitzonderingsgeval kun je een keer lenen, maar normaal gesproken moet een aankoop uitgesteld worden als er geen spaargeld is. In een huishouden liggen er altijd hoge kosten op de loer. Dingen kunnen namelijk stuk gaan. Juist daarom zou je altijd spaargeld achter de hand moeten hebben. Helaas is dit voor veel huishoudens een lastige opgave.

Zijn schulden erfelijk?

Amerikaanse wetenschappers hebben in 2010 het schulden-gen ontdekt. Mensen met dit gen hadden in het onderzoek gemiddeld een hogere schuld op hun creditcard. Ze zijn impulsiever dan mensen zonder het gen. Ook zijn ze bereid om meer risico’s te nemen. Dit kan goed uitpakken, maar er kunnen ook schulden door ontstaan.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 01-06-2017. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.