Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Kan een verzorgingshuis uw overwaarde opeisen?

Bij het opnemen in een verzorgingstehuis is een eigen bijdrage verschuldigd. In hoeverre heeft de overwaarde in een eigen huis hier invloed op?

Er wordt vaak zorgen gemaakt over de eigen woning als iemand naar een verzorgingstehuis moet. Het is natuurlijk onwenselijk dat spaargeld en overwaarde in de eigen woning verloren gaan door de hoogte van de kosten van een verzorgingstehuis. Deels is het een terechte angst.

Wat wordt verstaan onder overwaarde in een huis?

Het begrip overwaarde heeft een toelichting nodig. Het maakt namelijk verschil of het gaat over een fictieve overwaarde of een gerealiseerde overwaarde. Zolang een huis niet verkocht is, kun je nog niet over gerealiseerde overwaarde spreken. Het geld zit namelijk nog in het huis. De overwaarde is nog 'fictief'. Na verkoop van het huis is de overwaarde pas besteedbaar. Vanaf dat moment wordt het gezien als een deel van het spaargeld.

Wat is de eigen bijdrage bij het opnemen in een verzorgingstehuis?

Hierbij is het inkomen en eventueel het spaargeld / vermogen bepalend. Het uitgangspunt is het inkomen. Het vermogen telt pas mee als dit uitkomt boven de 25.000 euro. Over het meerdere wordt 8 procent van dat vermogen meegeteld als inkomen. Bij een vermogen van 50.000 euro telt dus als inkomen mee: 50.000 – 25.000 = 25.000 euro x 8 procent = 2.000 euro. In het eerste half jaar kan er een lage eigen bijdrage verschuldigd zijn van maximaal 842,80 euro per maand. Wanneer iemand niet voor die lage eigen bijdrage in aanmerking komt kan de eigen bijdrage oplopen tot maximaal 2.312 euro per maand.

Voorbeelden

  • Een alleenstaande met een inkomen van 25.000 euro en geen spaargeld betaalt ongeveer 1.063 euro aan eigen bijdrage.
  • Een alleenstaande met een inkomen van 25.000 euro en 50.000 euro spaargeld betaalt ongeveer 1.255 euro aan eigen bijdrage

Wat de eigen bijdrage werkelijk zal zijn, hangt dus van de omstandigheden als inkomen en vermogen af. Het is te berekenen op HetCAK.nl.

Hoe zit het met de overwaarde in de eigen woning?

Zolang de eigen woning niet is verkocht is de overwaarde nog fictief. De werkelijke overwaarde kan nog alle kanten op gaan. Pas zodra het huis verkocht is, komt de overwaarde echt in contanten beschikbaar en vergroot ze het spaarvermogen. Vanaf dat moment telt het pas mee voor de hoogte van de eigen bijdrage.

Als van partners één van beide wordt opgenomen in een verzorgingstehuis, blijft de eigen woning dus buiten schot. Want er is (nog) geen echte realiseerde overwaarde. Voor een alleenstaande geldt er een andere regeling. Want de alleenstaande die in een verzorgingstehuis wordt opgenomen laat in beginsel een lege woning achter. Die eigen woning wordt na verloop van een aantal jaren niet meer gezien als hoofdverblijf. Dit heeft fiscale consequenties. In het geval het huis niet meer het hoofdverblijf is wordt de eigen woning als vermogen gezien.

Voor samenwonende partners blijft de eigen woning dus buiten schot. Voor een alleenstaande niet. Drie jaren na het kalenderjaar waarin de eigen woning verlaten is, wordt de overwaarde in het huis meegeteld bij het bepalen van de eigen bijdrage. Toch kunnen er mogelijkheden zijn te besparen op de hoogte van de eigen bijdrage. Mits daar vroegtijdig maatregelen voor worden genomen. Dat is het terrein van de notaris. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 20-04-2017. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.