Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Eigen risico zorg. Zo zit dat.

Iedere Nederlander van 18 jaar en ouder heeft te maken met een verplicht eigen risico bij bepaalde medische kosten. Maar wat is dat nu precies, en wat valt er nou wel of niet onder?eigen risico zorgverzekering

Het verplichte eigen risico is het jaarlijkse bedrag dat u, als verzekerde, zelf moet betalen voor bepaalde medische behandelingen die onder de basisverzekering vallen. 

Het verplichte eigen risico is wettelijk bepaald en voor 2017 bedraagt dat 385 euro. Dit jaar betaalt u dus de eerste 385 euro aan zorgkosten, bijvoorbeeld voor het ziekenhuis en voor medicijnen, zelf.

Uw zorgverzekeraar houdt alles bij

Over het algemeen zal de zorgverlener haar kosten rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar declareren, die de facturen prompt aan de zorgverlener zal voldoen. En gelijk vanaf de eerste factuur zal de zorgverzekeraar die bedragen weer bij u terugvorderen, tot het moment dat het bedrag van het eigen risico wordt overschreden. En de meeste zorgverzekeraars laten u bovendien precies zien wat zij allemaal aan facturen hebben ontvangen. Daardoor kunt u perfect controleren of er iets fout wordt gedeclareerd. (Want dat komt echt voor)

Geen eigen risico

Want sommige behandelingen vallen niet onder de basisverzekering, maar onder een eventuele aanvullende verzekering. En het eigen risico is daar dan feitelijk ook niet op van toepassing. Bovendien geldt ook voor behandelingen en medicijnen voor kinderen tot achttien jaar helemaal geen eigen risico. 

Wel of niet

Zoals gezegd valt de meeste zorg die vanuit de basisverzekering wordt vergoed onder het eigen risico. Maar er zijn enkele uitzonderingen op. Een bezoek aan de huisarts kent bijvoorbeeld geen eigen risico. Ook bij verloskundige hulp of gebruik van een kraamhulp wordt geen eigen risico berekend. Net als bij het lenen van een paar krukken als u een been heeft gebroken. 

De kosten die voortkomen uit het bezoek aan de huisarts vallen echter wel onder het eigen risico. Zoals bijvoorbeeld de medicijnen die hij voorschrijft en de kosten van specialistische hulp die hij voorschrijft. 

Tip:

Voor bepaalde behandelingen kunt u soms rechtstreeks terecht bij een specialist. Denk aan de huidarts waar wratjes worden weggevroren. Omdat dit specialistische hulp betreft is hier het eigen risico van toepassing.
Maar ook uw eigen huisarts kan die behandeling uitvoeren. En wanneer u daarvoor zou kiezen (u hebt de vrijheid) bespaart u de kosten van het eigen risico. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 10-04-2017. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.