Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Voordelen van variabele hypotheekrente

Een variabele hypotheekrente wil zeggen dat de rente die maandelijks over de hypotheekschuld voldaan moet worden, niet vast staat. Het heeft voordelen, maar brengt ook veel onzekerheid met zich mee. 

De hypotheekrente vastzetten voor 5 jaar of zelfs 30 jaren heeft voordelen. Zeker wanneer gekeken wordt naar de maandelijkse lasten van dit moment. Daarbij ligt de variabele rente op dit moment zelfs nog ruim onder de 'vaste rentes'.
Die variabele hypotheekrente bedraagt nu ongeveer 1,5 tot 2 procent. En wie liever kiest voor 30 jaar zekerheid zal dan moeten rekenen met (bij NHG) 2,6 tot 4 procent. In maandlasten een groot verschil. Dus? Kiezen voor een variabele rente of toch maar een vaste rente? 

Wat zijn de voordelen van een variabele hypotheekrente?

Fantastisch toch! Over een hypotheekschuld van 200.000 euro bedraagt de maandelijkse rente niet meer dan 250 euro (bij een variabele rente van 1,5 procent). Wat echt erg lage maandlasten zijn.
En wat misschien nóg gunstiger is, is dat de rentelasten mogelijk nog verder kunnen zakken. Rente kan nu eenmaal niet voorspeld worden. En de vooruitzichten op een verdere verlaging zijn aanwezig (hoewel niet meer overtuigend).
Bovendien, wie nu kiest voor een variabele rente en straks misschien verder mee daalt, kan daarna ook alsnog kiezen voor een (eveneens verder gedaalde) vaste hypotheekrente. Alleen maar voordelen?

De besparing is groot, tot de rente stijgt!

Het feest is over zodra de marktrente weer stijgt. De hoogte van de variabele hypotheekrente is namelijk afhankelijk van de ontwikkelingen in de markt. Met name de inflatie speelt een grote rol. Daarnaast heeft het beleid van de ECB (Europese Centrale Bank) stevige invloed.
Maar dan, wat te doen wanneer de rente weer zou stijgen? De veel gehoorde kreet is, dat we dan simpelweg de rente alsnog gaan vast zetten. Kan dat eigenlijk? 

Nadelen van een variabele hypotheekrente

Kiezen voor een rentevaste periode van bijvoorbeeld 20 of 30 jaar is eigenlijk altijd mogelijk. Maar zodra de hypotheekrente de stijgende trend weer oppakt, kan het vooral ook hard gaan met de langlopende rentevaste periodes. Niet zelden stijgt de vaste rente namelijk harder dan de variabele rente. En wie dan even gewacht heeft met het vastzetten van de hypotheekrente, zal vaak constateren, dat die beslissing eerder genomen had moeten worden. Daarbij is een veel gehoord misverstand, dat een variabele rente van 1,5% ook vastgezet kan worden voor 20 jaren. Maar dat ligt toch echt anders.  
Iedere rentevaste periode kent zijn eigen percentages. De percentages die horen bij variabele rentes liggen bijna altijd ruim onder de percentages die horen bij vaste rentes. 

De rente voor een langere tijd vastzetten geeft meer rust en stabiele maandlasten.

Kiezen voor een vaste rente betekent dan ook vrijwel altijd kiezen voor een iets zwaardere maandlast. Maar toch, de rente is op dit moment al historisch laag. En erg veel ruimte voor verdere verlagingen lijkt er niet meer in te zitten.
Geeft de beslissing om de rente dan toch maar vandaag vast te zetten eigenlijk niet enorm veel rust? 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 06-04-2017. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.