Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Wat is een uitsluitingsclausule?

Wettelijk is vastgelegd dat bij jouw overlijden de bezittingen gaan naar jouw huwelijkspartner en jouw kinderen. Met een uitsluitingsclausule kun je het specifieker regelen.

Bij overlijden is in de wet al vastgelegd wie jouw nabestaanden zijn. Daar hoef je geen testament voor op te stellen. Toch wordt het wel aangeraden. Eén van de redenen is het op kunnen nemen van de uitsluitingsclausule.

Wat houdt een uitsluitingsclausule in?

Als je kinderen na jouw overlijden de nalatenschap ontvangen, wordt die een onderdeel van het vermogen van je kinderen. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar wel als je zoon of dochter in gemeenschap van goederen getrouwd is. De erfenis wordt in dat geval ook eigendom van de huwelijkspartner van je kind. En bij een echtscheiding kan dat een probleem worden.
De koude kant (schoonzoon of schoondochter) heeft immers recht op de helft. En dat zul je waarschijnlijk niet willen. (Het geldt overigens ook wanneer sprake is van geregistreerd partnerschap).
In ieder geval kun je dit voorkomen met de uitsluitingsclausule, ook wel anti-schoonzoonclausule.

Een geregistreerd partnerschap wordt gelijk gesteld met een huwelijk. Bij deze samenlevingsvorm kun je ook kiezen tussen gemeenschap van goederen of partnerschapsvoorwaarden.

Nalatenschap wordt privé vermogen

Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen zijn beide partners eigenaar van de gezamenlijke bezittingen en de schulden. Het spaargeld op een rekening van één van de partners is ook gelijk het eigendom van de andere partner. Door de uitsluitingsclausule ontstaat er naast het gezamenlijk vermogen ook nog een privé vermogen. Hierin komt de erfenis. Vervolgens is het zaak om dit geld separaat te houden van het gezamenlijk vermogen. Via een afzonderlijke bankrekening bijvoorbeeld. Want door vermenging van deze vermogens kan het bij een echtscheiding alsnog lastig worden om te zien wat gezamenlijk en wat privé is.

Wanneer is een uitsluitingsclausule aan te raden?

Voor iedereen met kinderen. Ook als je kinderen niet getrouwd zijn.
Bij 'gewoon' samenwonen speelt het probleem natuurlijk niet, maar bij een huwelijk of een geregistreerd partnerschap kan het wel een rol gaan spelen. Ook als je een fantastische schoondochter (of -zoon) hebt moet je nog altijd rekening houden met het verbreken van de relatie.

Uitsluitingsclausule niet altijd nodig

Indien de kinderen getrouwd zijn onder huwelijkse voorwaarden is een uitsluitingsclausule niet altijd nodig. Vaak hebben de partners in dit geval ieder een eigen privé vermogen. Een nalatenschap komt dan in het privé vermogen van je kind terecht. Controleer wel goed of het werkelijk goed geregeld is. Als je zoon of dochter onder huwelijkse voorwaarden getrouwd is wil dat nog niet zeggen dat een uitsluitingsclausule niet meer nodig is.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 21-02-2017. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.