Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Heeft sparen nog zin?

De spaarrente blijft maar zakken. Met maximaal een half procent aan spaarrente moet je tegenwoordig al tevreden zijn. Kan het sparen nog wel uit?

We kunnen gerust zeggen dat je tegenwoordig van sparen niet echt 'rijk' wordt. De spaarrentes zijn zo laag dat het ook geen zin meer heeft om van bank te veranderen. Want het maakt namelijk nauwelijks verschil of je 0,25 of 0,35 procent spaarrente krijgt.
In januari zijn er ook alweer een paar verlagingen doorgevoerd of aangekondigd. Knab en Nationale Nederlanden Bank boden één van de hoogste spaarrentes, maar Nationale Nederlanden heeft de spaarrente onlangs verlaagd naar 0,5 procent. En de bank Knab gaat per 1 februari verlagen naar 0,55 procent. 

De spaarrente was begin 2016 al niet hoog. Toch zijn de spaarrentes gehalveerd in 2016.

Kiezen voor een alternatief voor sparen

Nederlanders zijn spaarzaam. Begin 2016 hadden we volgens het CBS met z'n allen maar liefst 336,2 miljard euro aan spaargeld. En het is niet voor niets dat sparen van oudsher zo populair is. Want met 'gewoon sparen' loop je nu eenmaal weinig risico’s terwijl in de tussentijd je vermogen groeit.
Alleen gaat dat groeien, met deze lage rentes, nu wel erg langzaam.

Toch zijn er voldoende alternatieven met hogere rendementen. Beleggen bijvoorbeeld. Onterecht wordt vaak gedacht dat zoiets zeer riskant is. Want met beleggen kun je zelf bepalen welk risico je wilt lopen.
Beleggen kan vooral interessant zijn voor spaardoelen die ver (minimaal 10 jaren) in de toekomst liggen, zoals het pensioen of het afbetalen van de aflossingsvrije hypotheek. Maar er zijn nog meer methodes om spaargeld te laten groeien.

Heeft gewoon sparen überhaupt nog wel zin

Uitgaande van 0,5 procent rente krijg je over een spaarsaldo van 1.000 euro per jaar 5 euro uitgekeerd. Daar word je niet erg blij van. Het wordt nog dramatischer als je spaargeld bezit boven de vrijstelling van 25.000 euro. Over het meerdere betaal je namelijk minimaal 0,87 procent (2017) belasting. De belastingheffing is dus zelfs nog hoger dan de spaarvergoeding.
Toch is dit geen reden om niet te sparen. Want zonder spaargeld achter de hand kun je geen huishouden draaiende houden. Sparen heeft dus zeker zin. En kijkend naar de verwachte stijging van de inflatie lijkt het aannemelijk, dat ook de spaarrente wel weer zal gaan stijgen. 

Wat als de spaarrente onder nul duikt?

Als de spaarrentes net zo sterk gaan dalen als in 2016, staan de spaarrentes eind 2017 op nul. De volgende stap is dan een negatieve spaarrente. Maar bij dat scenario kunnen vreemde situaties gaan ontstaan. Betalen om te mogen sparen voelt immers niet goed. En Nederlanders zouden dan bijvoorbeeld massaal het spaargeld kunnen gaan opnemen. En dat zullen banken willen voorkomen. 

Dus?

Wat in een bepaald geval de beste oplossing is, is dan ook niet zomaar te zeggen. Gewoon sparen, sparen op deposito, beleggen, 'bijstorten' in een bankspaarhypotheek, aflossen op een hypotheek (ook dát levert rendement op!), lijfrentesparen, het zijn zomaar wat voorbeelden van methodes die het spaargeld toch nog kunnen laten groeien. Maar wat het beste bij jou past hangt van meerdere factoren af. En ook daar gaan we je graag bij helpen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 31-01-2017. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.