Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Is schade door stroomuitval verzekerd?

Het gebeurt in Nederland niet vaak dat de stroom uitvalt. Toch is het niet uit te sluiten. Ben je hier tegen verzekerd?

In Nederland is het goed geregeld met de stroomvoorziening. Toch komt het af en toe een keer voor dat hele buurten tijdelijk geen stroom meer hebben. Het is lastig, maar als het langere tijd duurt kan dat vervelende gevolgen hebben. Je moet er toch niet aan denken met een volle vriezer. Of aan een stroomstoring die 's winters de verwarming laat uitvallen. Daarom kun je, onder voorwaarden, schade door stroomuitval vergoed krijgen via de inboedelverzekering.

Komt stroomstoring vaak voor?

Nee, niet echt. Op zich heeft een Nederlands gezin er gemiddeld iedere drie jaren een keer mee te maken. Dat lijkt vaak, maar doorgaans gaat het dan om een korte onderbreking van de toestroom, die je ziet eens merkt.
Maar een echt serieuze stroomstoring doet zich gelukkig niet zo vaak voor. En vaak ligt de oorzaak dan in een menselijke fout. Bijvoorbeeld wanneer met een graafmachine op een verkeerde plek wordt gegraven en men daar een stroomkabel doormidden trekt. Brand in een transformatorhuisje komt ook nog wel eens voor. 
Maar ook lokaal kan een stroomstoring zich voordoen. Denk aan het doorbranden van een wasdroger (wat vaker voorkomt dan u denkt).

Vergoeding van de netbeheerder

Een korte onderbreking van een paar seconden of minuten zal voor de meeste gezinnen nog geen schade opleveren. Maar wanneer het langer duurt kan het in huishoudens een probleem worden.
Wanneer de stroomuitval een regionaal probleem is, en minimaal 4 uren heeft geduurd, kan er een compensatiebedrag volgen van de netwerkbeheerder. Voor dit bedrag hoef je geen schade aan te tonen. Dit krijg je dan gewoon van de netwerkbeheerder uitgekeerd.
Maar wanneer de stroomstoring bij jou thuis echt schade heeft opgeleverd, denk aan het bederven van de inhoud van een vrieskist, is de vraag of je die schade dan bij een 'veroorzaker' kunt neerleggen.
Nog vervelender wordt het wanneer de stroomstoring er voor zorgt dat ook de verwarming uitvalt, terwijl het buiten vriest. Want zodra de temperatuur in jouw huis onder de nul graden zakt kan ook allerlei electronica beschadigd raken. Voor al dit soort schades kun je de inboedelverzekering inschakelen.

Schade door stroomuitval indienen bij de inboedelverzekering

De meeste inboedelverzekeringen zijn zogenaamde extra uitgebreide verzekeringen. Op de meeste van dit soort polissen is schade door stroomuitval inbegrepen in de dekking. Al is dit wel per verzekeraar sterk verschillend.  
Sommige verzekeraars stellen als eis dat de stroomstoring minimaal 4 uren moet hebben geduurd. Andere verzekeraars trekken die grens bij minimaal 6 uren.
Maar belangrijker is de vraag of de betrokken inboedelverzekering op dit terrein beperkingen kent. Zo zijn er verzekeraars die bij een stroomstoring niet meer vergoeden dan maximaal 250 euro. Men focust zich dan duidelijk op schade aan de inhoud van de vriezer. En dat terwijl andere verzekeraars op dat terrein geen enkele beperking kennen. 

Kortom, ook hier geldt weer: de beste polis is de polis die geen verrassingen achteraf kent. Daarom is het goed om ook dit soort zaken periodiek even door te nemen. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 19-01-2017. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.