Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Inzicht in afschrijvingslijsten van verzekeraars

Je verzekert je inboedel tegen nieuwwaarde. En dan blijkt bij schade dat de verzekeraar toch minder uitkeert. Hoe zit dat?

Je hebt brandschade aan een stoel. De schade blijkt gedekt te zijn, maar toch volgt er geen uitkering waar je een nieuwe stoel voor kunt halen. Kennelijk vergoedt de verzekeraar in dit geval alleen maar de dagwaarde van de stoel. Waarom geen nieuwwaarde? Je bent er toch voor verzekerd? Waarom wordt er 'afgeschreven'? Wat zijn hier de spelregels?

Wat houdt het afschrijven voor de verzekering in?

Verzekeringen worden afgesloten om schades te vergoeden. Niet meer, niet minder. En dat betekent automatisch dat een verzekerde niet zijn handen moet kunnen dichtknijpen omdat de vergoeding te ruim is. Want het gaat om het vergoeden van schade. Niet meer, niet minder. 
Als voorbeeld nemen we even een gewone huiscomputer. De economische levensduur hiervan is slechts enkele jaren. Wanneer een verzekeraar voor de diefstal van een computer van 5 jaar oud de volledige nieuwwaarde zou vergoeden, zou de verzekerde er fors op vooruit gaan.
Daarom kijkt de verzekeraar niet alleen naar de nieuwwaarde, maar ook naar de dagwaarde. 

Wanneer wordt nieuwwaarde uitgekeerd?

Zodra je iets nieuws koopt, is de waarde van de aankoop eigenlijk al gedaald. Het is immers niet meer nieuw? Gelukkig houden verzekeraars daar nog geen rekening mee. Want bij een totaal-verlies (zoals diefstal) krijg je binnen de inboedelverzekering net zo lang nieuwwaarde uitgekeerd, tot het moment dat de dagwaarde minder is geworden dan 40 procent van de nieuwwaarde.
Die dagwaarde wordt ingeschat op basis van afschrijvingslijsten die verzekeraars hanteren. Want een tafel gaat bijvoorbeeld veel langer mee dan een huiscomputer. En de computer uit dit voorbeeld is na die 5 jaren echt minder waard dan 40 procent van de nieuwwaarde. Daarom zal hier de dagwaarde worden uitgekeerd. 

Onderstaand schema laat zien hoe de waarde (en daarmee ook de schadevergoeding) van bijvoorbeeld de huiscomputers verloopt. Voor andere goederen kan dat natuurlijk heel anders zijn.

Verzekeraars hebben afschrijvingslijsten bekend gemaakt

Het maakt voor de kwaliteit van een verzekering dus een groot verschil welke afschrijving de verzekeraar toepast. Wordt een bankstel afgeschreven in 5 jaar of in 7 jaar? En hoe zit dat bij een koelkast, een wasmachine en een TV? Om hier inzicht in te geven hebben een aantal verzekeraars hun afschrijvingslijsten openbaar gemaakt. Helaas doen niet alle verzekeraars dat, maar het wordt wel steeds meer gebruikelijk. En dat is goed. Want er zijn nogal wat verschillen. 

Hoe hard gaat de afschrijving?

De omvang van de afschrijving verschilt sterk per bezitting. Een koelkast wordt bijvoorbeeld afgeschreven in 10 tot 12 jaar. Uitgaande van 10 jaar, krijg je de dagwaarde uitgekeerd vanaf het moment dat de koelkast ouder is dan 6 jaar. Bij een computer kan het zelfs verschillen per merk. Een computer van het merk Dell wordt bij een bepaalde verzekeraar afgeschreven in 4 jaar en een computer van het merk Apple in 6 jaar.

Dus?

Welke verzekering de voorkeur zou moeten krijgen is dus niet alleen afhankelijk van de premie. De kwaliteit speelt ook een belangrijke rol. Want bij schade kan de snelheid van het afschrijven een groot verschil maken bij het bepalen van de vergoeding. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 17-01-2017. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.