Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Sparen op naam van de kinderen nog voordelig?

Spaargeld opbouwen op naam van de kinderen kan voordelen hebben. Maar fiscaal helaas niet altijd.

In het verleden hebben ouders vaak spaarverzekeringen afgesloten voor de kinderen. De insteek was het opbouwen van een belastingvrij vermogen. De uitkering kon gebruikt worden voor het betalen van de studie van de kinderen. En op zich kan dat nog steeds. Maar belastingvrij is het niet meer.

Hoe wordt het spaargeld van de kinderen belast?

In 2017 geldt een belastingvrij vermogen van 25.000 euro per volwassene. Alleen over het meerdere is vermogensrendementsheffing verschuldigd.
En het spaargeld van de (minderjarige) kinderen wordt simpelweg bij het vermogen van de ouders opgeteld. Fiscaal gezien heeft een afzonderlijke spaarrekening voor een minderjarig kind dus geen positief effect.

En als ze meerderjarig worden?

Zodra ze volwassen zijn hebben ze zelf hun eigen vrijstelling van 25.000 euro. Over het meerdere zijn ze dan zelfstandig belasting verschuldigd. Om het spaargeld op naam van de kinderen te zetten heeft ook dan om fiscale redenen dus geen zin.

Geldt er dan nog een verhoogde vrijstelling voor minderjarige kinderen?

Nee, maar dat was wel het geval tot het jaar 2012. Voor ieder kind kregen de ouders een extra vrijstelling van 2.779 euro. Maar in de crisisjaren is deze vrijstelling gesneuveld. De vrijstelling schrappen bracht namelijk weer extra belastinginkomsten in de schatkist.

Wat zijn dan wel de voordelen van een spaarrekening op naam van de kinderen?

Fiscaal wordt een spaartegoed van een minderjarig kind dus simpelweg opgeteld bij het vermogen van de ouders, maar er zijn wel voordelen:

  1. Bij overlijden van de ouders is het (minderjarige) kind over het tegoed op de eigen rekening geen erfbelasting verschuldigd.
  2. Zodra het kind 18 jaar wordt, wordt het vermogen gezien als vermogen op zijn of haar eigen naam. Op grond daarvan valt het spaartegoed dan dus buiten een nalatenschap van een ouder.
  3. Door op naam van de kinderen te sparen kan ook voorkomen worden dat er schenkbelasting verschuldigd is over dat vermogen. Het staat immers al op naam.
  4. Spaargeld valt onder het depositogarantiestelsel. Dat houdt in dat de Nederlandse Staat garant staat tot 100.000 euro per rekeninghouder. Bij een faillissement van de bank kun je hier aanspraak op maken. Ook het spaargeld van de kinderen valt hier onder.

Houd wel zelf de zeggenschap over het geld

Leg de zeggenschap over het geld op de rekening wel goed vast. Als ouder wil je namelijk wel de controle houden over het geld. Je minderjarige zoon of dochter moet niet de mogelijkheid hebben om het geld volledig uit te geven. Hier zijn diverse mogelijkheden voor. Bespreek dit met je adviseur.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 10-01-2017. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.