Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Dit jaar nog trouwen. Het kan belangrijk worden.

Een waargebeurd voorval uit een notarispraktijk

Ze zijn duidelijk gek op elkaar. Zij is een tijdje geleden bij hem ingetrokken. En nu willen ze hun zaken goed regelen. Op zich niet zo vreemd. Want op dit moment eindigt bijna de helft van de huwelijken vroeg of laat in een echtscheiding. Zoals laatst een notaris al zei: trouwen gaat over romantiek, scheiden over geld. 

De man van het stel had eerder een partner met wie hij een huis had gekocht. Toen zij vertrok heeft hij haar uitgekocht. En daardoor is hij nu enig eigenaar. Zijn nieuwe liefde betaalt mee aan hun gezamenlijke huishouding, maar kan eigenlijk nergens aanspraak op maken. Want er was (nog) niets geregeld. 

Naar de notaris

Hij wil dat ze zich daarover geen zorgen hoeft te maken en neemt contact op met een notaris. Want hij weet dat een trouwerij dat allemaal in één klap oplost. Door een huwelijk wordt zij automatisch mede-eigenaar van de woning. Bovendien is zij dan gelijk beschermd als eventuele kinderen later, na zijn overlijden, aanspraak maken op hun erfdeel. Dat langstlevende-beding is tegenwoordig in de wet vastgelegd. 

Alles samen

De notaris oppert voorzichtig dat het misschien een goed idee is om op huwelijkse voorwaarden te gaan trouwen, want 'je weet maar nooit'. Maar dat voorstel wordt afgewimpeld. Ze willen echt alles samen gaan doen en alles samen gaan hebben. 

Snel trouwen

En daar zit het addertje onder het gras. Hij wil echt alles samen. Maar de notaris maakt duidelijk dat ze dan wel haast moeten maken. Want er is nieuwe wetgeving op komst die daar dwars tegen in gaat. Waarschijnlijk al per 1 juli. Snel trouwen dus. Maar wat verandert er dan eigenlijk?

Tot dusver geldt bij een 'gewoon' huwelijk: wat van jou is is straks ook van mij. En omgekeerd. Alles wordt gemeenschappelijk. Alle bezittingen worden 50/50 gedeeld. Net als alle schulden.....
Maar die huidige standaard maakt straks plaats voor een andere: de beperkte huwelijkse gemeenschap, een soort wettelijke huwelijkse voorwaarden. 
Wanneer die wetgeving van kracht is blijft iedere partner in principe eigenaar van zijn eigen bezittingen en ontstaat er hopelijk minder gedoe over geld en bezit als het huwelijk toch voortijdig mocht eindigen.

De overheid communiceert niet echt helder over de in werking treding hiervan. Maar de algemene verwachting is, dat dit waarschijnlijk al op 1 juli van kracht zou kunnen worden. Straks maakt 'een dag eerder of een dag later' trouwen dus een wereld van verschil. Want die ene dag kan gaan bepalen hoe iemand de partner na een scheiding gaat achter laten. 

 

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 05-01-2017. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.