Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Studielening tegen nul procent. En nu?

In stapjes is de subsidieregeling voor studenten steeds verder versoberd. De studiebeurs is ingeruild voor de studielening. Een schrale troost, de rente is nul.

Sinds het studiejaar 2015/2016 is een studielening bijna onvermijdelijk geworden. Want de kosten voor een nieuwe bachelor- en masterstudie moeten nu zelf opgebracht worden. Wat in praktijk betekent, dat er geleend moet worden.
De te betalen rente is nu 0,01 procent. En vanaf volgend jaar wordt de rente zelfs op nul procent gesteld. Een percentage van 0,01 procent is natuurlijk ook te verwaarlozen, maar bij nul procent kun je echt zeggen dat je gratis leent.

'Gratis lenen' klinkt optimistischer dan het is

Voor studenten die een studieschuld opbouwen is gratis lenen natuurlijk goed nieuws, maar overschat het positieve niet. 
Ten eerste geldt die nul procent maar gedurende vijf jaren. Daarna kan de verschuldigde rente aangepast worden aan de situatie van dat moment. Wat dus ook een stijging kan betekenen.
Ten tweede is ook een studielening gewoon een schuld die terugbetaald moet worden. Wat dan weer effecten heeft op het bedrag dat straks maximaal aan hypotheek verkregen kan worden.

Hoe moet je jouw studieschuld terugbetalen?

Door het leenstelsel kan een studieschuld eenvoudig oplopen tot 20.000 of zelfs 24.000 euro. Dit is een flinke last om mee te nemen als starter op de arbeidsmarkt. In het begin van je carrière krijg je nog geen topinkomen. Daarom verschuiven veel studenten de aflossing van de schuld het liefste naar de toekomst door. En dat kan. Wanneer de studiefinanciering is gestopt begint op 1 januari in het opvolgende jaar een periode van 2 jaren waarin je wel mag maar niet hoeft af te lossen. Maar daarna volgt dan toch een periode van 15 jaren waarbinnen de schuld terugbetaald moet worden. 

Voor leningen die onder het nieuwe stelsel vallen is de terugbetaalperiode overigens op 35 jaar gesteld. Is de schuld opgebouwd in het oude en het nieuwe leenstelsel? Dan kun je vaak kiezen voor 15 jaar of 35 jaar.

Het aflossen inbouwen in de financiële huishouding

Ook als de rentes sterk stijgen zal over de studieschuld nog steeds een redelijk rentepercentage gehanteerd worden. Tenminste, als je het vergelijkt met de commerciële tarieven die banken hanteren. Het is wel aan te raden om de schuld zo snel mogelijk af te lossen. De studieschuld blijft je namelijk achtervolgen zolang het niet afbetaald is.

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 03-01-2017. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.