Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Hoe bereik je een lagere zorgpremie?

Wie de premie voor zijn zorgverzekering wil verlagen, heeft meerdere mogelijkheden tot zijn beschikking. Een daarvan is het kiezen voor een hoger eigen risico. Wat overigens niet zonder risico’s is.

Met Prinsjesdag heeft minister Schippers een verhoging van de zorgpremie voorspeld van 3,50 euro per maand. Toen leek dat nog reuze mee te vallen. Alleen was de minister vergeten om ook even bij de zorgverzekeraars te informeren. Want in werkelijkheid zijn de premies voor 2017 ruim het dubbele gestegen dan voorspeld door minister Schippers.
Deze tegenvaller kun je bijvoorbeeld opvangen door te kiezen voor een vrijwillig hoger eigen risico op de zorgverzekering. Je kunt kiezen voor een maximale verhoging met 500 euro, maar weet wat je doet.

Standaard geldt er een eigen risico van 385 euro

Iedereen is verplicht om minimaal de basisverzekering af te sluiten. Dit is de standaard zorgverzekering waaruit de meest noodzakelijke zorg wordt betaald. Uit deze verzekering worden de behandelingen van de huisarts betaald, maar ook ziekenhuisopnames en spoedeisende hulp. Voor veel dekkingen in de basisverzekering geldt dat eerst het eigen (jaar-)risico 'vol' gemaakt moet worden.
Dit is niet het geval voor de kosten van de huisarts, maar wel voor ziekenhuisopnames en spoedeisende hulp. De eerste 385 euro van deze kosten betaal je dus per jaar zelf. Tot je het eigen risico 'vol' hebt gemaakt. En daarna komt het meerdere voor rekening van de zorgverzekeraar. (Vanaf 1 januari geldt dan weer een nieuw eigen risico)

Besparen op de premie door een vrijwillig eigen risico

Je kunt ervoor kiezen om het bedrag aan eigen risico te verhogen met bedragen tussen de 100 en 500 euro. De verzekeraar beloont je hiervoor met een korting op de premie. De hoogte van de korting verschilt per verzekeraar, maar zou je bijvoorbeeld je eigen risico met 500 euro verhogen, dan kan dat een korting op de premie opleveren van gemiddeld 200 euro. Maar dan betekent dat dus dat je in het nieuwe jaar totaal 885 euro aan eigen risico hebt. 
Bij medische kosten die ten laste gaan van het eigen risico betaal je de eerste 885 euro van de kosten dus zelf. Dit klinkt niet als een slimme actie. Toch kan het uit zolang je geen hoge medische kosten hebt.

Is het slim om je eigen risico te verhogen?

Als je voorgaande jaren geen of nauwelijks medische kosten hebt gemaakt, kun je het overwegen. Maar besef wel goed wat de gevaren zijn. Want die 885 euro moet dan wel beschikbaar zijn voor het geval je toch hoge medische kosten moet maken. Wat dat betreft is het dus eigenlijk een gok. 

Wat ook kan:

Zorgverzekeraars hebben allemaal hun eigen manier van verzekeren. Waar de een alternatieve geneeswijzen erg belangrijk vindt, hecht de andere verzekeraar weer meer belang aan onbeperkte medicijnkeuze. Specialistische hulp, zwangerschap, fysiotherapie, orthodontie, buitenlanddekking, de verschillen zijn groot. Erg groot. 
Zeker wanneer je bedenkt dat er dan ook nog gekozen kan worden tussen de zgn. 'naturaverzekeringen' en de 'restitutiepolissen'. En dan wordt al snel gemakshalve voor de laagste premie gekozen. 
Maar of dat altijd verstandig is?

Eigenlijk is de enige juiste polis de polis die dekking geeft op alle manieren die jij van belang vindt. Het eigen risico kán daarbij een rol spelen. Maar beter is het goed te kijken naar de soort dekking die je zoekt. Wie daar even goed voor gaat zitten, zou best eens verantwoord op zijn premie kunnen besparen. 
Wij hebben voor u de mogelijkheden om daar versneld inzicht in te krijgen. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 29-11-2016. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.