Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Volgend jaar toch minder hoge hypotheken

Het maximale bedrag dat mensen kunnen lenen voor de aankoop van een huis, valt voor een grote groep mensen volgend jaar toch lager uit.


Volgens berekeningen van Vereniging Eigen Huis (VEH) kunnen huizenkopers die gebruikmaken van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) met een hypotheekrente van onder de 2 procent straks minder lenen. De NHG-norm blijft ook in 2017 op 245.000 euro staan.

Een lage hypotheekrente betekent ook lagere aftrekmogelijkheden. De hypotheeknormen zijn op advies van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) opnieuw vastgesteld, zodat mensen niet in de financiële problemen komen door te hoge woonlasten.

Het Nibud berichtte eerder dat de leennormen per 2017 juist worden verruimd. Want door de stijging van de koopkracht hebben Nederlanders meer ruimte om geld te lenen voor een huis, zo gaf het voorlichtingsinstituut aan. Bovendien zijn door de lage rente de risico's wat lager.

Niet iedereen
Maar dit principe geldt dus niet voor iedereen. VEH rekende uit dat bij een hypotheekrente van 1,75 procent een eenverdiener met een inkomen van 35.000 euro volgend jaar ruim 8.000 euro minder kan lenen dan nu het geval is.

Voor tweeverdieners met een gezamenlijk inkomen van 40.000 euro valt de hypotheek zelfs ruim 9.000 euro lager uit. Ondanks het feit dat het tweede inkomen vanaf volgend jaar voor groter deel (nu is dat nog 50%, dat wordt 60%) meetelt bij de berekening van de hypotheek.

Strenger
In 2017 worden de regels rondom de maximale hypotheken opnieuw iets strenger. Zo mogen huizenkopers straks maximaal 101 procent van de woningwaarde lenen, nu is dat nog 102 procent. In 2018 wordt dat verder verlaagd naar 100 procent.

Ook de hypotheekrenteaftrek wordt jaarlijks afgebouwd. Dit jaar is het maximale belastingtarief waartegen hypotheekrente kan worden afgetrokken 50,5 procent. Volgend jaar wordt dat verder verlaagd naar 50 procent.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 09-11-2016. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.