Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Scheiden funest voor pensioen.

Scheiden is niet alleen emotioneel zwaar. Ook financieel laat het diepe sporen na. Want opgebouwde pensioenen worden onherstelbaar beschadigd door een echtscheiding.

Gehuwden die geen huwelijkse voorwaarden hebben opgesteld zijn gehuwd in gemeenschap van goederen. Door het huwelijk zijn de vermogens en de schulden van de gehuwden samengesmolten. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar wel wanneer er een breuk in de relatie ontstaat.
Bij een echtscheiding heeft ieder recht op de helft. Van alles. Vaak heeft dit tot gevolg dat het huis verkocht moet worden, het spaargeld wordt verdeeld en ieder de helft van de opgebouwde schulden op zijn of haar bordje krijgt. Ook de pensioenrechten worden verdeeld. Ieder de helft. En dat dit grote gevolgen heeft merk je zodra je 'met pensioen gaat'. 

Ouderdomspensioen gaat door de helft

Ouderdomspensioen spaar je bij elkaar gedurende je loopbaan. En wanneer alles goed is gegaan heb je op de pensioendatum voldoende bij elkaar gespaard om dat pensioen aan te kunnen kopen. Maar een echtscheiding neemt daar een grote hap uit.
Stel, je bent 55 jaar en je hebt al die tijd bij dezelfde werkgever gewerkt. Na een huwelijk van 30 jaar ga je scheiden. Door de scheiding wordt alles verdeeld. Dus ook de pensioenrechten. Daardoor heeft je ex-partner recht op de helft van de opbouw tijdens de huwelijks jaren. Over deze 30 jaar moet je dus de helft van de pensioenopbouw missen. En op de pensioendatum kan dat er stevig inhakken.

Wat gebeurt er met het nabestaandenpensioen?

Het nabestaandenpensioen is een periodieke uitkering die vrij komt na overlijden van de werknemer. Maar de vraag is hoe dat 'risico' is verzekerd. En daar verschillen veel pensioenregelingen van elkaar.
Want in veel pensioenregelingen wordt voor dat 'nabestaandenpensioen' een afzonderlijk kapitaal bij elkaar gespaard. Bij een echtscheiding zal dan ook dat gespaarde kapitaal verdeeld moeten worden. 
Anders wordt het wanneer voor dat nabestaandenpensioen een afzonderlijke overlijdensverzekering is ingebouwd. Een dergelijke verzekering heeft geen 'waarde' en dus zal die bij een echtscheiding ook niet verdeeld hoeven te worden. 
En nog lastiger wordt het wanneer iemand gedurende zijn looptijd bij verschillenbde werkgevers heeft gewerkt, met verschillende pensioenregelingen en verschillende nabestaandenregelingen.
Geen makkelijke materie.

Scheiding heeft mijn pensioen aangetast! Wat nu?

Binnen de pensioenregeling is het niet mogelijk om het tekort weer volledig aan te vullen. Je moet op een andere manier het tekort op je pensioendatum repareren. Hierbij kun je denken aan het opbouwen van een lijfrentekapitaal. Op de pensioendatum kun je dit kapitaal gebruiken om een maandelijkse uitkering aan te kopen. Al is werken met lijfrente niet de enige methode om 'gaten te vullen'.
Eigenlijk moet er na echtscheiding een financieel goed afgetimmerd plan worden gemaakt. Zodat inzicht wordt verkregen in hoe het pensioeninkomen er uit zal zien.
Het zal duidelijk zijn, dat er een paar jaren vóór de pensioendatum niet zoveel reparatiemogelijkheden meer zullen zijn. Daarvoor is de restant looptijd simpelweg dan te kort. 
Maar wie nog de nodige jaren heeft te gaan kan nog heel wat herstellen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 03-11-2016. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.