Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Op je 65-e met pensioen kan nog steeds.

Het kabinet wil, dat de pensioenleeftijd in stapjes verder wordt verhoogd. Wil je niet zo lang doorwerken? Je kunt nog steeds met je 65e of zelfs eerder met pensioen.

Tot 2013 waren de AOW en de opgebouwde pensioenen gericht op een pensioenleeftijd van 65 jaar. Maar in de tussentijd worden we wel gemiddeld steeds ouder. Voor het kabinet reden om de pensioenleeftijd daar op aan te passen.
De maatregelen zijn fors. In stapjes wordt de pensioenleeftijd verhoogd naar 67 jaar. En wanneer je geboren bent na 1954 is de pensioenleeftijd zelfs nu al op 67 jaar en 3 maanden gesteld.

Maar wat nu als je daar helemaal geen zin in hebt? Jij hebt je altijd ingesteld op 65 jaar en dat wil je ook aanhouden. Het wordt een dure aangelegenheid, maar het kan.

Pensioen deels gericht op 65 jaar als pensioenleeftijd

In pensioenfondsen en via pensioenverzekeraars heb je tot 2013 pensioen opgebouwd per je 65e. De pensioenleeftijd kan dan nu wel zijn verschoven, maar het feit blijft dat je pensioen opgebouwd hebt voor je 65e. De pensioenregeling kan over de opgebouwde rechten niet verslechterd worden. Je hebt dus een pensioenpotje klaar staan op je 65e. Maar om eerder te stoppen met werken is dat potje vaak niet voldoende.

Want er zitten twee hiaten in het pensioen op je 65e

Het eerste probleem is dat je vanaf 2013 alleen nog maar pensioen opbouwt om op 67 met pensioen te kunnen gaan. Op je 65-e is die pensioenpot dus straks minder 'vol'.  
Ten tweede heb je op je 65-e straks nog geen recht op een AOW-uitkering. Terwijl daar bij het opbouwen van het pensioen wel vanuit werd gegaan. 

Lijfrentekapitaal gebruiken om eerder met pensioen te gaan

Om tekorten op te kunnen vullen kun je gebruik maken van lijfrenteuitkeringen. Een fiscaal aantrekkelijke manier om voor een hoger pensioen te sparen. Al moeten we daar ook kanttekeningen plaatsen. Lijfrente-uitkeringen mogen namelijk niet (meer) gebruikt worden als overbrugging tot je pensioen.
Maar het goede nieuws is dat vermogen in een lijfrenteverzekering opgebouwd tot 1 januari 2006 wel gebruikt kan worden als overbruggingslijfrente.Wie dus nog over lijfrentepolissen beschikt van voor die datum zou die kapitalen daar wel voor in kunnen zetten. De hoogte van het kapitaal in de lijfrenteverzekering kun je opvragen bij de verzekeraar.

Vervroegd met pensioen - Gaten dichten met spaargeld

Sinds pensioenen worden opgebouwd op basis van een zgn. 'middelloonregeling' is er eigenlijk geen enkele pensioenregeling meer waarmee men een goed pensioen kan halen. Al is de ene regeling beter dan de andere. (Er is sprake van een goed pensioen wanneer dit minimaal 70% bedraagt van het laatst genoten bruto inkomen) Om dan toch eerder met pensioen te kunnen gaan zullen zeer bijtijds alternatieven ingezet moeten worden. 
Je kunt dan denken aan zaken als het versneld aflossen van een hypotheek, lijfrenteconstructies, extra pensioensparen, banksparen, beleggen, of combinaties daartussen.  

Maar eigenlijk is het belangrijkste om daar tijdig mee te beginnen. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 01-11-2016. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.