Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Erfgenamen vanaf nu iets beter beschermd

Eigenlijk is het vreemd! Erfgenaam zijn kan je meer geld kosten dan opleveren. Sinds september 2016 worden nabestaanden beter beschermd, maar het blijft opletten.

Na overlijden gaan de bezittingen en de schulden over op de erfgenamen. Dit kan via een testament geregeld zijn, maar bij het ontbreken van een testament wordt de wettelijke verdeling aangehouden. Bij een erfenis denk je aan het krijgen van vermogen, maar je kunt ook schulden erven. Een heel vervelende situatie wanneer er meer schulden in de erfenis zitten dan dat er bezittingen zijn.
Door een wijziging in het erfrecht zijn nabestaanden nu minder snel aansprakelijk voor de schulden van de overledene, maar er zijn valkuilen.

Wat is er veranderd in het erfrecht?

Tot 1 september stond het meenemen van bezittingen van de overledene gelijk aan het zuiver aanvaarden van de erfenis. Dit was al het geval bij het meenemen van een foto. De verkoopwaarde van de foto is nul, maar het is een bezitting van de overledene, dus aanvaard je. Door de wetswijziging van 1 september wordt het wegnemen van de foto niet meer gezien als het aanvaarden van de erfenis.

Valkuil 1:
Het wordt een ander verhaal als het gaat om een duur schilderij. Als nabestaanden hoef je dus iets minder op je tenen te lopen.

Bescherming tegen onverwachte schulden

In het erfrecht ben je als nabestaande nu ook beter beschermd tegen schulden waarvan je het bestaan niet wist. Had jouw overleden moeder nog een onbekende schuld bij een vage kennis open staan? Voor een rechter kan dit een reden zijn om de erfgenamen niet verantwoordelijk te maken voor de schuld.

Valkuil 2:
De rechter zal dit niet snel beslissen! Als de erfgenamen het hadden kunnen weten door de papieren na te kijken, dan staan de erfgenamen gewoon voor de schuld. Waar de grens ligt? Dat is aan de rechter om te bepalen.

Zijn erfgenamen beter uit door de wetswijziging?

De verbeteringen zijn een vooruitgang, maar geven ook een schijnzekerheid. Je weet namelijk niet waar de grens ligt. Bij een discutabele handeling moet de rechter er uitspraak over doen. Bijvoorbeeld de eerder genoemde weggenomen foto.

Valkuil 3:
Wat zijn de gevolgen als de foto in een kostbare zilveren lijst zit? De foto is niets waard, maar het lijstje wel. Door het wegnemen van het lijstje heeft de betreffende erfgenaam de erfenis aanvaard. Wat dat betreft was het misschien beter geweest wanneer de overheid had bepaald dat je met het privévermogen niet aansprakelijk kunt zijn voor schulden uit een erfenis?

Valkuil 4:
Als de overledene een eigen huis bezit met een hypotheekschuld hoger dan de waarde, kan er ook een probleem ontstaan. Nabestaanden verwachten een overwaarde, maar wat als het tegendeel blijkt? Dit kun je namelijk geen onverwachte schuld noemen. Let daarom goed op schulden uit de eigen woning.

Onder voorwaarde van beschrijving aanvaarden

Ook al is de oude wettelijke regeling nu iets verbeterd, het lijkt nog steeds onverstandig om een erfenis 'zomaar' te accepteren. Er zijn immers te veel valkuilen. 
Daarom: neem niets mee uit de nalatenschap voordat duidelijk is wat de verhouding is tussen bezittingen en schulden. 

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 18-10-2016. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.