Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Hypotheek onhaalbaar voor veel Nederlanders

Veel Nederlanders die een huis willen kopen krijgen de kans niet volgens Bouwend Nederland. Door onnodige regels passen ze niet in het perfecte plaatje.

Banken hebben vóór de kredietcrisis vaak te hoge hypotheken verstrekt ten opzichte van het inkomen. Huiseigenaren werden zelfs benaderd om een tweede hypotheek af te sluiten. Maar sinds de sterke daling van de huizenprijzen zijn banken voorzichtiger geworden.
En met strenge normen is eigenlijk niets mis, maar het moeten wel redelijke normen zijn. Volgens Maxime Verhagen van Bouwend Nederland zijn de regels voor het verstrekken van hypotheken nu te streng en vaak onnodig.

Wat zijn de normen?

Je kunt niet stellen dat banken zelf te strenge eisen stellen voor een hypotheek. Zij krijgen de hypotheeknormen namelijk opgelegd. Deze worden vastgesteld door het Nibud. Het Nibud is een stichting die een advies verstrekt aan het Ministerie van Financiën over het deel van het inkomen dat gezinnen mogen besteden aan woonlasten. Deze worden op een veilig niveau gehouden om overkreditering te voorkomen. De laatste jaren zijn de normen al meerdere keren strenger gemaakt. Een logisch gevolg is dat het kopen van een huis voor minder mensen haalbaar is.

Waarom zijn de normen te steng volgens Bouwend Nederland?

De strenge criteria zijn bedoeld om woningkopers tegen zichzelf te beschermen. Het grootste gevaar voor de betaalbaarheid van de woonlasten is inkomensverlies door echtscheiding, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of overlijden. Deze risico’s zijn zo groot dat de strenge criteria hier ook niet tegen helpen. Daar heeft Bouwend Nederland natuurlijk wel een punt.

 

Waar je je tegen de gevolgen van werkloosheid, overlijden en arbeidsongeschiktheid nog wel kunt verzekeren is vooral echtscheiding een risico’s waar niet tegen in te dekken valt. Bij echtscheiding ontstaat het probleem dat huizen meestal gekocht zijn op twee inkomens. Wanneer dan een inkomen wegvalt kunnen stevige betalingsproblemen gaan ontstaan. En op zich is het dan ook niet zo vreemd, dat de banken tegenwoordig streng (moeten) zijn.

Een hypotheek is onhaalbaar voor veel Nederlanders

Maar de groep die met name tussen de wal en het schip valt is de groep Nederlanders die teveel verdient voor een sociale huurwoning en te weinig voor een hypotheek. Daardoor blijven die gezinnen vaak noodgedwongen in hun sociale huurwoning zitten.

Maar als mensen met een inkomen tot 30.000 euro iets hogere hypotheekbedragen zouden mogen lenen, zal dat gelijk al positief uitpakken voor de daar zo vaak gewenste doorstroming. Want al die kopers laten heel wat (dringend gezochte) huurwoningen achter.
En het lijkt logisch, dat wie een woninghuur van € 650.-- kan betalen, ook een hypotheeklast van € 650.-- aan zou moeten kunnen. En bij een dergelijke maandlast zijn, zeker bij de huidige marktrentes, heel wat woningen beschikbaar.

Toch verdient dit wel een kanttekening.

Wie (met een hypotheek) een eigen woning gaat betrekken zal ook rekening moeten houden met de extra lasten die het eigen-woning-bezit met zich meebrengt. Plus met de kosten van het verzekeren tegen werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en overlijden. Van de eerder genoemde €650.-- aan maandlasten zal dan een deel op gaan aan verzekeringen en eigenaarslasten. Maar dan nóg zou het kopen van een eigen huis best verantwoord kunnen zijn.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 13-10-2016. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.